Кашлица - визитната картичка на грипа

268
Кашлица - визитната картичка на грипа

Не потискайте пристъпите, които чистят гърдите, пийте минерална вода

Суха, дълбока, раздираща кашлица – това е първата проява на грипа. Епидемиолози твърдят, че това е „визитката” на вируса А(H1N1), известен още като „свински” или „Калифорния”, който ни разболява в момента.

Пристъпът на кашлица идва като на шега и доста нетипично - леко подкашляне вечер, като че ли въздухът в стаята е сух или нещо гъделичка гърлото. Без температура, без болки в ставите, без втрисане. До края на деня обаче кашлицата постепенно става все по-напориста и честа.

Пристъпите сякаш къртят белия дроб от дълбоко. Не закъсняват и другите симптоми на грипа. От носа потича обилен воднист секрет, който кашлицата с всеки пристъп изхвърля на метри разстояние и заразява околните. Човек бързо губи сили, болят го всички мускули, като след тежка мускулна треска, особено тези на диафрагмата и корема. Дори вдишването и издишването налагат усилия и са съпътствани с болка.

Кашлицата не стихва през целия ден, но е особено мъчителна през нощта, когато човек легне и се затопли. В хоризонтално положение тялото е напълно безпомощно пред напъните, които изригват от най-дълбоко и „разкъсват” гърдите. Единственото положение, в което човек може да подремне, е подпрян на високи възглавници, почти седнал в леглото. Само така секретът от носа престава да се стича в гърлото и да дава тласък на нов пристъп на кашлица.

Постепенно грипният вирус уврежда клетките, които изграждат лигавицата на дихателните пътища. Възпалението подува тръбичките, които носят въздух в белия дроб. Бронхите отичат и започват да отделят повече секрети и слуз. Това пречи на въздуха да изпълни белите дробове и той се отбранява, като кашля. Кашля, за да се освободи от слузестия секрет и да го изхвърли навън. Колкото в гърлото е по-сухо, толкова той е по-еластичен и по-трудно се отделя. Нужен е мощен напън, за да се изчисти белият дроб.

Така че в някакъв смисъл кашлицата е полезна, помага и не бива да се подтиска. Секретите в белия дроб трябва бъдат изхвърлени, защото ограничават дихателната му повърхност, затрудняват дишането и са благоприятна среда за развитие както на вируси, така и на бактерии. А влажната кашлица заедно със секретите ще „изхвърли” и почисти болестотворните агенти от дихателните пътища.

Ако човек потисне кашлицата и слузта не се отдели, тя ще остане в бронхите, ще създаде среда, в която бактериалната инфекция се развива и се чувства най-уютно. Това, което при всички облекчава състоянието, е водата. Тя разрежда секретите и помага да се изхвърлят по-леко. По-добре да е топла, може и чай, подсладен с мед. Алкалните като тези от минералните извори в Горна баня и Централна баня в София са най-подходящи.

От най-голяма помощ са карбонатните води, които втечняват и разреждат бронхиалните секрети. Друг вариант е да се добавя малко сода бикарбонат към чая или соковете, които пием. Полезна е домашната лимонада – прясно изцеден лимон, захар, вода и малко сода бикарбонат, която „газира” напитката. Ако не обичате вода, пийте билков чай или прясно изцеден сок. Не е толкова важно какъв е точно, по-важното е да е много. Пийте повече от обичайното, поне 8-10 чаши течност на ден.

Това, което личният лекар веднага ще предпише, е антибиотик. Не че помага, но така той е сигурен, че действа в перспектива и предпазва от евентуална бактериална инфекция и пневмония, която така и може да не се случи. Дали обаче не „стреля” по врабче с топ, в този момент никой не може да прецени. Грешка е да се пие антибиотик в първите 3 дни от началото на остра респираторна инфекция. Защото най-често вирусните инфекции протичат от 3 до 5 дни с температура.

В този период се прилагат обичайните медикамети. Трябва да се изчака и болният да се наблюдава дали това лечение не е достатъчно, обяснява доц. Коста Костов, шеф на Клиниката по белодробни болести към ВМА. След това да се прецени дали се налага антибиотик.

"Да се взема антибиотик на сляпо е като да береш гъби, без да ги познаваш. Не всички ще се отровят, защото процентът на отровните гъби у нас не е висок. Като пие “някакъв” антибиотик, един може да се оправи, друг ще се оправи, но с дефект, а за част от болните рискът е висок. В повечето случаи ние, пулмолозите, подбираме антибиотик или комбинация от антибиотици, които съчетават няколко лечебни действия", каза в интервю за "Монитор" доц. Костов.

Помощ

Инхалации. Инхалациите облекчават мъчителните пристъпи. Те втечняват секретите и ги изхвърляме по-лесно, обяснява д-р Атанас Михайлов. Той съветва, ако вкъщи няма специален уред за инхалации, да поставим фуния на чучура на обикновен чайник. Така парата няма да обхване цялото лице, а може да се насочи директно към устата. В чайника се слага около 200 грама вода, добавят се 2 щипки сол и половин лъжица сода за хляб - натриев бикарбонат. Диша се с пълни гърди около 15 минути. След това не бива да се излиза на студено поне два часа.

Синап. В аптеките се продават синапени пластири. По-добре е да направим сами синапена лапа. Важното е да внимаваме кожата само леко да се зачерви, но да махнем компреса веднага след това, за да не се получи изгаряне, предупреждава д-р Михайлов. Сместа се приготвя от 1 част смлян синап и 5-10 части брашно. Добавя се малко вода, за да се получи гъсто тесто. То се разстила с дебелина един сантиметър върху марля или тензух и се налага върху горната част на гърдите. Държи се до зачервяване на кожата – около 30 мин. като се проверява през 5-10 мин.

Компрес с мед. Ако нямаме синапено семе, можем да направим компрес на гърдите с мед. Ако е кристализирал или много гъст, трябва да се загрее, за да се втечни. След това гърдите се намазват, а отгоре се залепва вестник, който предварително сме надупчили с игла. Държи се по-дълго от синапената лапа, защото няма опасност от нежелана реакция.

Лук с вино. При суха кашлица секретите са доста гъсти и не се отделят. Една от най-важните задачи е те да се втечнят, за да могат да бъдат изхвърлени, обяснява д-р Михайлов и дава две прости рецепти, които всеки може да приготви сам. Настърган лук и мед се смесват в отношение 1:2. Взема се 5-10 пъти дневно по 1 чаена лъжичка. Другият вариант на тази рецепта е с вино. 200 г кромид настърган кромид лук се смесват със 100 г мед и 750 мл бяло вино. Оставя се да кисне 4-5 дни и се прецежда през тензух. За един курс трябва да се приготвят по 4-6 бутилки. Пие се по 3 пъти на ден по 50 мл.Добави коментар