Кървавата пневмония се развива за 12 часа

425
Кървавата пневмония се развива за 12 часа

Особеност на преобладаващите тази година грипни щамове е, че са много агресивни към белия дроб

Кървави храчки, задух, кашлица, слабост, изпотяване, болки в гърдите на фона на започнал грип говорят за т.нар. хеморагична пневмония. Подобен развой се случва най-често между 3-ия и 5-ия ден на вирусното заболяване. Това обясни доц. д-р Коста Костов, началник на Клиниката по белодробни болести на Военномедицинската академия пред вестник "24 часа".

Особеност на преобладаващите тази година грипни щамове е, че са много агресивни към белия дроб и предизвикват токсична реакция. В най-тежките случаи водят до разрушаване на алвеолите - малки деликатни гроздовидно разположени мехурчете в белия дроб. И в крайна сметка се стига до некардиологичен белодробен оток.

При здравия човек вдишаният през носа или устататя въздух минава през трахеята и бронхите, а оттам навлиза в още по-малките разклонения - бронхиолите, и накрая изпълва алвеолите. Когато те се засегнат, дишането се нарушава. При разрушаването им настъпват различни степени на кислороден глад.

Грипната кървава вирусна пневмония се разгръща в рамките на 12 до 24 часа от началото на процеса, затова при симптоми за това веднага трябва да се търси лекар, обясни специалистът. Не по-малко тревожни са червени храчки след 7-ия - 10-ия ден от началото на грипа, но тогава най-често са свързани с усложнение от бактериална пневмония.

"В момента това са преобладаващите случаи в болниците и също протичат много тежко, но в специализираните отделения възможностите за овладяването им са реални. Основно стафилококови пневмонии пълнят клиниките в момента, през последния месец има видимо увеличаване на пациентите и при нас. За съжаление, са най-вече млади хора между 30 и 40 години. Хубавото е, че в почти всички случаи успяваме да спасим пациентите, макар че често ги изписваме с остатъчни явления. Това е неизбежно след толкова серозно заболяване", казва пулмологът.

Вижте още: Съветите на хомеопат: как да се предпазим от грип

Понякога терапията продължава и месеци. Затегнатото протичане на бактериалните пневмонии след грипа е предпоставка за проблеми с дишането в бъдеще и особено след 50-те. Болните от грип да са отговорни и да си стоят вкъщи до края на терапията, дори да са от щастливците, които карат вируса по-леко, съветва доц. Костов. Всеки болен заразява минимум 10 души, ако продължи да ходи на работа.

По официална статистика пикът на епидемията е преминал. От 3 седмици болните намаляват и през последната седмица са били средно 130 души на 10 хиляди. Но в близо 1/3 от областите случаите продължават да са много и не може да се прогнозира кога ще тръгнат надолу. Ловеч е начело с 254 болни на 10 хиляди, в София - област са 244 на 10 хиляди.

Много са заразените и в Стара Загора, Смолян, Габрово, Видин. По предварителни данни от личните лекари през последните дни има леки спадове, но тенденциите ще са ясни днес след окончателната обработка на информацията. Най-висока е заболяемостта във възрастовата група до 4 г. - 496 на 10 хиляди, следвана от учениците до 14 г. (324 на 10 хиляди).

Прогнози за развоя не може да се правят, грипните епидемии са непредсказуеми, не може да се каже и кога ще намалеят усложненията, обясниха инфекционисти. Сега в белодробните клиники лекуват и хора, карали свински грип още през януари. Сред късните реакции са спазми в алките разклонения на бронхите.

Образно казано, грипът отстъпва с отварянето на прозорците в трамвая, но не от затоплянето,
а от "разхерметизирането" на затворените пространства. В студените дни по-малко се проветряват офисите, домовете, транспортът и вирусите се предават много лесно, обясни проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести и национален консултант по микробиология.

Към момента циркулира основно пандемичният (свински) грип. Втора грипна вълна ще има, ако се активират рязко щамове от тип В, но от пика насам почти не се изолират такива вируси, обясни проф. Кантарджиев. Той напомни, че през последните 2 г. епидемиите не засегнаха много хора, а освен това грипът беше по-лек. Сегашните многобройни болни и честите усложнения са близки до ситуацията отпреди 3 години, когато свинският грип уби десетки българи.Добави коментар