Кърлежите плъзнаха

54
Кърлежите плъзнаха

Как да разберете дали ги има на мястото, където ще седнете?

След обилните валежи кърлежите се активизират и затова Столичната община започна да пръска в зелените площи. Кърлежите са преносители на редица заболявания, най-тежкото от които е Лаймската болест. Миналата година в София са регистрирани 20 случая, съобщи bTV.

Пръска се не само в паркове, но и в детски градини, училищни дворове, дори на гробищата. Срещу кърлежи ще бъдат обработени общо 19 хил. декара. Вчера екипите започнаха от Южния парк.

Лесно може да разберете дали на поляната, на която смятате да поседнете, има кърлежи. Просто прокарайте бяло парче плат по тревата и кърлежите ще се хванат за него с крачетата си. Дори един кърлеж, уловен на белия флаг, е показател, че на терена има опасност от ухапване.Кърлежът е по-малък от мравка и няма да усетите, ако ви полази. Уголемява размера си двеста пъти, след като се насмуче с кръв. В София се среща вид кърлеж, който е преносител на Лаймската болест.

Кърлежът започва активно да смуче кръв след 12-я час от забиването по тялото. Смята се, че ако бъде свален до 24 часа, рискът е много малък. Проверките след излет на открито са задължителни. Ако няма лекар наблизо, може да извадите кърлежа сам, без преди това да го мажете с олио.

Един кърлеж снася от 2 хил. до 14 хил. яйца, така че трябва да бъдем предпазливи къде сядаме и ходим, когато сме в парка, защото много кучета също спомагат за това да има и много кърлежи.Добави коментар