Кариес на ранното детство

256
Кариес на ранното детство

Спазвайте няколко основни правила, за да го избегнете

Зъбният кариес е резултат от киселините, получени при разграждането на захарите, с които се храним и от микроорганизмите, живеещи около зъбите. За да причинят кариес, на киселините им трябва достатъчно време. При детето обикновено първите прояви на зъбния кариес се наблюдават след третата година. Появата му на по-ранна възраст има две причини - или наследствен или вроден дефект в изграждането на зъбите, или неправилното отглеждането на детето след раждането.

Неправилното поведение е свързано с условия за замърсяване (поселване на кариесогенните микроорганизми в устата на бебето) и с продължителната задръжка на хранителни остатъци около зъбите.

Детето се ражда със стерилна уста. Поселването на кариесогенните микроорганизми в устата на детето става от устата на майката, бащата или тези, които го отглеждат. Целувките по устата, облизването на биберона или лъжичката са директният път за пренасяне на микроорганизмите.

Продължителната задръжка на хранителните остатъци се получава при продължително кърмене или хранене с шише и биберон, при заспиване на детето на гърдата на майката или с шишето, при ползване на шише със сокове, подсладена вода или мляко за успокояване на детето... Тогава в устата около зъбите остава последната глътка, която продължително време се атакува от микроорганизмите, те започват да се хранят и в този процес активно се образуват киселини. Неизмитите зъби се атакуват по време на съня и бързо се разрушават.

За да избегнете риска от развитието на така наречения кариес на ранното детство, трябва да спазвате няколко прости правила:

1. Шишето с биберон да се използва само за хранене, а не за приспиване или успокояване на детето. С него се дава само кърма, мляко или вода. Никога не подслаждайте водата.

2. По време на хранене дръжте детето на ръце, а не го оставяйте легнало в креватчето. Не трябва да заспива на гърдата на майката или шишето да се прикрепя до детето в леглото, докато заспи. Сънят не е време за хранене и обратното.

3. Веднага след кърмене детето отстранявайте детето от гърдата. Дори кърмата е силно кариесогенна, когато остане дълго около зъбите.

4. Удължаването на времето за кърмене или хранене с шише е една от основните причини за кариеса на ранното детство.

5. Не допускайте нощно хранене. През нощта давайте единствено неподсладена вода.

6. За приспиване и успокояване на детето вместо шише или подсладен биберон давайте меко ароматизирано одеяло или подходяща мека играчка, която да му стане любима.

7. След кърмене или хранене с шише измивайте зъбите на детето. Това става със специални памучни накрайници за пръст, които могат да се намерят в аптеките. Натопете ги в разредена 1:1 кислородна вода с обикновена вода или дори само с вода. При липса на накрайници, почистването може да се прави с намокрена марля.

8. Соковете не трябва да се дават със шише, а само с чашка. След шестия месец детето трябва да се приучи за пиене с чашка (първоначално само за игра) и хранене с лъжичка.

9. Крайният допустим срок за кърмене или хранене с шише е първата година. Отбиването трябва да става постепенно след шестия месец. Изхвърлянето на шишето и бибероните трябва да стане ритуал за първия рожден ден.

10. Ключът към отбиването и отказването от шишето е търпението. Не забравяйте, че и най-упоритият навик в тази възраст се премахва най-много за седем дни.

11. Не облизвайте лъжичката и биберона на детето, не пробва храната му със същата лъжица и не го почиствайте със слюнка! Това е най-сигурният път за пренасяне на кариесогенни микроорганизми в устата му.

12. Първата четка за зъби трябва да се даде на детето от момента на пробива на първите зъби. Запознаването с нея трябва да е като игра, а обучението да се подкрепя от примера на родителите. Към края на първата година създайте навик у детето си за миене на зъбите с четка, като част от времето оставяйте детето да прави опити само и го поощрявайте, а след това сами почистете зъбите му.

13. Първият преглед при детски стоматолог трябва да е около първия рожден ден на детето. При първата поява на промени по горните предни зъби детето трябва спешно да се заведе при детски дентален лекар.

Кариесът на ранното детство много лесно може да се избегне, но много трудно се лекува. Често повдигайте горната устна на детето и наблюдавайте горните му резци.Коментари

Коментар: 1
Кариес на ранното детство

Детето да започне да се отбива от шестия месец?!?!? Кой си позволява да дава такива глупави предложения?!?!? А какво ще препоръчате за неспокойни бебета, които спят по 20-ина минути, 2-3 пъти на ден - и тях ли да будим с марля?!?!? Или да гледаме часовника и да спираме кърменето на минутата (коя всъщност е правилната???), дори бебето да се уморява или да се храни по-бавно?!?!? Да не се дава подсладена вода - да. Захарта е много вредна по ред причини, не само за зъбките. Да не заспиват на гърдата - също е разбираемо. Останалото е просто субективно мнение, което не разглежда нещата многостранно!


  • 1

Добави коментар