Кампания за здрави детски зъби

292
Кампания за здрави детски зъби

Поставят безплатни силанти

Национална кампания за здрави детски зъби започва министерството на здравеопазването, съвместно със Съюза на българските стоматолози.

Безплатно на децата между 6 и 9 години ще се поставят силанти. Това е дентален материал, който образува много тънък слой върху дълбоките вдлъбнатини на дъвкателните повърхности на зъбите. Манипулацията трае 15-20 минути върху кътните зъби, които пробиват при децата около шестата им година.

„В този период, след пробива на зъбите, те са слабо минерализирани и затова се налага покриването на зъбите с материал, който се нарича силант, за да ги предпази от кариеси. Не е болезнен, приятен е за децата, те го понасят добре”, обяснява детският стоматолог д-р Кристина Монова пред bTV.Тази година за програмата здравното ведомство е отделило 1 милион и 300 хиляди лева. Според министъра на здравеопазването д-р Стефан Константинов е по-добре да се инвестират пари в ранна възраст, отколкото в последствие в скъпи терапевтични методи.

Стоматолозите дават гаранция минимум година, че материалът ще предпазва кътниците от кариес. Тези усилия обаче трябва да бъдат комбинирани с добра устна хигиена и правилно хранене.

Национално проучване показва, че децата у нас имат много развалени зъби. Според д-р Николай Шарков в Смолян нивото на кариес стига до 8 кариеса средно на дете, докато в страни, които имат национални програми за профилактика, например в Скандинавието, децата имат средно по 1 до 2 зъба с кариес.

Поставянето на силантите ще се извършва в над 200 кабинета в страната. Родителите могат да получат повече информация на тел. 0 800 1 45 46 или на интернет страницата www.oralnaprofilaktika.bg.Коментари

Коментар: 1
за зъбките

Боли ли?


  • 1

Добави коментар