Какво вреди на очите?

1498
Какво вреди на очите?

Детското зрение е най-уязвимо между 1 и 12 години

Книгите, вестниците, телевизорът, компютърът – всеки ден очите ни се подлагат на сериозни натоварвания!

Не е лесно в днешно време човек да запази зрението си остро. А и повечето от нас се сещат да посетят очен лекар, чак когато проблемът вече е безвъзвратно сериозен. А понякога дори и простата умора може да е симптом на заболяване.

Враг №1 – липса на почивка

Човешкото око трябва да гледа надалеч през около 80% от времето. Така е програмирано – за 80% гледане надалеч и за само 20% гледане наблизо. А какво прави един съвременен човек? Точно обратното!

90% от зрителната дейност на окото са насочени в гледане наблизо. Всичко е започнало преди около 200 години с появата на печата и грамотността. В днешно време тази ниша е заета от компютрите и телевизорите. Натоварването при гледане наблизо е много вредно и несвойствено за човешкото око.Как да се преборите с това? Направете си почивка. Например, докато пишете нещо или решавате кръстословица, правете прекъсвания, за да зареете поглед по-надалеч. Не оставайте загледани неизменно наблизо за повече от 2-4 часа.

Враг №2 – изкуственото осветление

Човек трябва да работи в рамките на естествения ден. Човечеството обаче е изобретило изкуственото осветление и е удължило работния ден. А това е същинска гавра с очите ни, тъй като интензивната работа без почивка е сериозно натоварване за органите на зрението, най-вече при младите хора.

Най-рисковата възраст е между 1 и 13 години. Ако поразпитате няколко души, които носят очила, ще узнаете, че повечето от тях са сложили очила за пръв път приблизително на 13 години. Периодът от 13 до 18 години е по-малко критичен, но са възможни трансформации и неправилно развитие на органите на зрението.Окончателното формиране на зрението става на 25 години. Следва период на стабилност до 40 години. После зрението се влошава, стават възрастови промени, свързани с особеностите на човешкия организъм, предупреждава woman.bg.

Очите остаряват ли?


С времето човек остарява и биологията на тъканите му също се променя. От 20-25-годишна възраст започват да се появяват първите бръчки. Колкото повече остарявате, толкова повече ще стават. Бръчките по лицето възникват в резултат на намаляване на еластичността на кожата.

На около 40 години зрението се променя, като причина за това става намаляването на еластичността на лещата. Еластичната леща на окото на млад човек се свива, приемайки сферична форма, за да приближи даден обект. С възрастта обаче тази еластичност се губи.Този процес се нарича пресбиопия, започва на 40 години и продължава до 60-ата годишнина, когато лещата губи еластичността си окончателно и зрението силно се влошава. Тогава човек обикновено вижда само надалеч, а за разглеждане на близкоразположени предмети или четене има нужда от очила.

За детските очи

Всички деца се раждат далекогледи. Окото на едно бебе е много малко – само 16 мм (за сравнение, окото на възрастен човек е 23-24 мм голямо). Точно размерът е причината бебетата да са далекогледи.

Затова няма никакъв смисъл да закачате играчки под носа на детето. След раждането си бебето се развива бързо и расте, но горе-долу качествено зрение ще има чак на около 2 годинки. Тогава то ще вижда около 80% от пълния обем зрителна информация.

Органите на зрението на детето се развиват до 12-годишна възраст – това е биологичната програма за развитие, заложена от самата природа. През тези години некачественото зрение постепенно се превръща в качествено.Какво става, ако се наблюдава неправилно развитие? Биологическата програма се нарушава и поема нов курс. Задачата на лекарите е да нормализират процеса на развитие, което изисква продължителни и постоянни занимания с детето.

За поправяне на зрението на 12-годишно дете трябва да работите за лечението редовно, постоянно и под лекарски контрол. Има специални центрове за деца, посветени на изкуственото развитие на дефектно формирано зрение.

Лекарите там подбират специални разнообразни упражнения, съобразени с това коя система е непълноценна. В този случай имаме само един съвет – обърнете се към специалист, запасете се с търпение и работете с постоянство за подобряване на зрението на детето си. Най-добрата възраст за коригиране на зрението на едно дете е от 5-6 години до 12 години.Ако усещате, че нещо става с очите ви и имате нужда от помощ, първо трябва да се подложите на диагностика. Ако не сте сигурни кой специалист е най-добрият, пробвайте в няколко болници при различни специалисти. Ще получите няколко лекарски заключения, които ще можете да сравните.

Пожелаваме ви да намерите специалист, на когото да имате доверие. Това ви дава 50% от шанса за успешно излекуване. Пазете здравето си и очите си. Както знаете, очите са огледало на душата!

Съвети от експерт

Всеки един човек трябва да знае собствения си диапазон на непрекъсната работа. За някои той е един час, за други – час и половина. Този показател е индивидуален.

Веднага щом почувствате умора, прекъснете работата, изискваща взиране наблизо, отидете до прозореца и се загледайте в далечината. При това се опитвайте да разгледате много малки детайли – например клончета на дърво или листа. Отпуснете се за около 10-15 минути.

После можете да се върнете към работата си. Запомнете, че ако първият диапазон от непрекъсната работа е бил час и половина, то вторият ще е по-кратък. Веднага щом почувствате дискомфорт, повторете упражнението.Добави коментар