Какво се случва под кожата ни при слънчево изгаряне?

132
Какво се случва под кожата ни при слънчево изгаряне?

Всички знаем какво се случва, когато получим слънчево изгаряне. Но какво става под кожата?

Периодичното нанасяне на слънцезащитен крем трябва да бъде също толкова естествено, колкото слагането в багажа на бански костюм за почивка на плажа.

Но понякога дори и най-ревностните здравни маниаци забравят да посягат към тубичката на всеки два часа - честотата за нанасяне на слънцезащитни продукти, препоръчана от Американската академия по дерматология.

Всички знаем какво се случва, когато получим слънчево изгаряне. В зависимост от това колко тежко е, зоната е гореща на докосване, възпалена е и боли, накрая няколко слоя кожа се обелват. Но какво става под кожата?

От марката продукти за грижа за кожата Dermologica посочват, че зачервяването при слънчево изгаряне е всъщност възпалителният отговор на тялото ви при разширяване на кръвоносните съдове. Когато това усещане за затягане на кожата настъпи, вашето тяло губи влага. Действието на пилинга - обелването на повърхностния слой, е само начинът на тялото ви да се отърве от увредената кожа, според Американската академия по дерматология.

Всички тела са различни, а някои, след няколко дни на зачервяване, преминават направо от кожа в кожа, без този процес да е видим. Други получават тен. И някои хора не хващат никакъв тен и след изгаряне губят няколко слоя кожа.

Междувременно, се получава сгъстяване на клетките на кожата и увеличаване на производството на меланин - още от опитите на тялото ви да ви предпази от слънцето. То е настроено да се защитава срещу определено количество слънчева светлина, но когато получите повече UV лъчи, отколкото тялото ви може да се справи, това е моментът, в който става малко страшно.

UV светлината може да проникне в дълбоко в кожата, така че да повреди вашата ДНК. Това  се случва, когато се появят по-постоянни белези от слънчево изгаряне, например тъмни петна. Когато UV лъчите се забъркат с ДНК обаче, шансовете за рак на кожата се увеличават. Така че така нареченото "белене" не е най-страшната част от вашето изгаряне. Няма реален начин да разберете кога излагате тялото си на "твърде много слънце", но най-добре е да сте защитени през цялото време.

WebMD посочва какво е значението зад слънцезащитните термини SPF: продуктът с SPF 15 блокира около 94% от UVB лъчите, кремът с SPF 30 блокира 97% от UVB лъчите, а този с SPF 50 блокира около 98% от лъчите. В момента няма на пазара слънцезащитен крем, който да блокира 100% от слънчевите UVB лъчи.Добави коментар