Какво препоръчва СЗО, за да бъдат децата здрави

88
Какво препоръчва СЗО, за да бъдат децата здрави

Световната здравна организация има конкретни препоръки за децата на възраст от раждането им до 4-годишна възраст

Съгласно новите препоръки на Световната здравна организация (СЗО), за да растат децата здрави, до 5-годишна възраст те имат нужда от по-малко време пред екраните или в детската количка и на стол, и повече качествен сън и активни игри.

За децата до 1 година се препоръчва:

-    Разнообразни физически занимания няколко пъти на ден. В частност – игра на пода с възрастен – колкото повече, толкова по-добре. Ако детето не може да се движи само, то препоръчва се да лежи по корем поне 30 минути на ден.
-    Детето не бива да остава в ситуация на ограничена подвижност повече от 1 час – например в количка, люлка, детско столче или пък слинг.
-    Да се прекарва време пред екрана не бива. През периодите на ограничена подвижност препоръчва се активно общуване с възрастен – например четене на приказки, разглеждане на книжки и т.н.
-    За децата на възраст от 0 до 3 месеца – препоръчват се 14-17 часа сън. От 4-ия до 11 месец – 12-16 часа сън.

За децата от 1 до 2 години се препоръчва:

-    Не по-малко от 180 минути разнообразна физическа активност с различна интензивност – колкото повече, толкова по-добре.
-    Детето не бива да остава в ситуация на ограничена подвижност повече от 1 час – например в количка, люлка, детско столче или пък слинг.
-    И на децата до 2-годишна възраст не се препоръчва стоене пред екрана – независимо дали е телевизор, или смартфон.
-    2-годишните деца може да гледат телевизия не повече от 1 час на ден. Колкото по-малко, толкова по-добре. През периодите на ограничена подвижност препоръчва се активно общуване с възрастен – например четене на приказки, разглеждане на книжки и т.н.
-    Препоръчва се пълноценен сън от 11 до 14 часа на денонощие.За деца на възраст от 3 до 4 години се препоръчва:

-    Не по-малко от 180 минути на ден активни физически занимания. Поне 60 минути от тях трябва да са с умерена и висока интензивност. Колкото повече, толкова по-добре.
-    Седенето на едно място не бива да бъде за повече от 1 час. Препоръчва се максимум 1 час взаимодействие с екран. Колкото по-малко, толкова по-добре. През периодите на ограничена подвижност е желателно детето да общува с възрастни, например да се четат книжки, да се разказват истории и да се играе.
-    За тази възраст препоръчително е да се спи 10-13 часа на ден.Добави коментар