Какво не знаем за грипа и простудата

152
Какво не знаем за грипа и простудата

Очите са най-широката врата, през която вирусите нахлуват в организма ни

Очите са най-широката врата, през която респираторните вирусни инфекции нахлуват в организма ни. Това твърди проф. Рон Икълс от Центъра по простудни заболявания към Националната здравна служба на Великобритания, който изследва вирусите на грипа и настинките повече от 20 години.

Достатъчно е да потъркаме очите си с неизмити ръце, след като сме се ръкували с болен, за да се заразим. Попаднали върху лигавицата на очите, вирусите лесно се придвижват към носната кухина, а оттам - в гърлото. Същото важи и за докосването на лигавицата на носа.

Обичайните симптоми - температура, отпадналост, запушен нос, не се причиняват от вирусните агенти. Те са резултат от действието на имунната система. Защитният механизъм на организма бързо открива чуждите частици и задейства унищожаването им, посочва вестник "24 часа".

Най-добрите натурални средства срещу грип и настинка

Проф. Икълс обяснява, че белите кръвни клетки и някои съединения атакуват вирусите в тъканите на носа и задната страна на гърлото, в резултат на което се запушва носа и се появява главоболие. Т.е. запушеният нос не се дължи на задържана хрема, която не може да тръгне надолу.

Реакцията на левкоцитите (белите кръвни клетки) е в основата и на промяната в хремата - запушен нос, воднист и обилен секрет, сгъстяване и промяна в цвета. Този развой не означава, че простудата се усложнява, а сигнализира за прогресивното нарастване на белите кръвни клетки в засегнатите тъкани при активиране защитните сили на организма срещу вирусната инфекция.Добави коментар