Какво е известно за новия китайски вирус?

1055
Какво е известно за новия китайски вирус?

Опасенията са, че вирусът се може да се разпространи по време на масовите пътувания за китайската Нова година

Нов вирус, сходен с ТОРС (тежък остър респираторен синдром), е причинил смъртта на шестима души в Китай и е засегнал 300 други. Опасенията са, че вирусът се може да се разпространи по време на масовите пътувания за китайската Нова година, отбелязва АФП. Азиатски страни и САЩ са въвели проверки за пасажери от Ухан – китайският град, идентифициран като епицентър.

Вирусът изглежда е неизвестен досега щам на коронавирус – голямо семейство от вируси, които могат да причинят болести от обикновена настинка до ТОРС, който причини смъртта на 349 души в Китай и други 299 в Хонконг между 2002 и 2003 г. Арно Фонтане, шеф на департамента по епидемиология от парижкия Институт „Пастьор“, заяви пред АФП, че настоящият щам е на 80% генетично идентичен с ТОРС. Засега името му е „2019-nCov“, съобщава Darik News.

Световната здравна организация съобщи вчера, че вероятно „основният източник“ на заразата е животински. Властите в Ухан идентифицираха рибен пазар като епидемичен център. Но след това Китай потвърди, че вирусът се предава от човек на човек, без да са имали контакт с пазара. Д-р Натали Макдърмот от лондонския Кингс Колидж заяви, че изглежда вероятно вирусът да се разпространява по въздушно-капков път при кихане и кашляне.

Лекари в Хонконгския университет публикува първоначален модел на разпространението на вируса, според който в Ухан има 1343 случая. Случаи на коронавируса са регистрирани в Тайван, Тайланд, Южна Корея и Япония. Утре Световната здравна организация ще проведе среща, за да реши дали огнището е „международна заплаха за публичното здраве“. 

Добави коментар