Какво да направим, ако ни боли гърлото

868
Какво да направим, ако ни боли гърлото

Изпитани средства за бързо възстановяване и облекчаване на болезнените усещания

Болката в гърлото е способна да провокира куп неприятности. Няма да можете нормално да разговаряте, да гълтате и да приемате храна.

Гърлото започва да боли по различни причини – може да става дума за различни инфекции, простука или пък пренапрягане. Какво да направите, ако ви боли гърлото? Хайде да се запознаем с няколко доказани средства.

Изплакване/Гаргара

То е един вид „първа помощ“ при болка в гърлото. Облечкава симптомите, отмива мъртвите клетки и убива болестотворните микроби. Може да правите изплакватия с различни средства:

1/ Чаена лъжица сол, чаеналъжицасода – разтворете ги в чаша топла вода. Правете гаргара след хранене, не по-рядко от 3 пъти дневно.
2/ Сходна рецепта – на основата на морска сол.
3/ При болка в гърлото помага гаргарата с билкови отвари. Може да приготвите такива у дома – препоръчваме лайка, листенца евкалипт, цветове от календула, жълт кантарион. Изплаквайте гърлото 3 пъти дневно след хранене.

Спрейове

Ако ви боли гърло, може да го хидратирате с помощта на различни спрейове. Продават се в аптеката. Удобни са за употреба по време на път и на работното място.

Пчелен мед

При болка в гърлото помага медът. Вземете чаена лъжичка мед, сложете я в уста и започнете да смучете.

Алое вера

Друго прекрасно средство срещу възпалението е растението алое вера. Вземете лист от растението, подъвчете го и го задръжте за известно време в уста. След това преглътнете добре. Вкусът на алоето е горчив. Може да смесите гела от растението с малко мед.

Топла напитка

Ето една рецепта: сгрейте чаша мляко, добавете в него мед и парченце масло. Изпивайте преди сън. Този лек е подходящ при загуба на гласа. На сутринта проблемът е решен.Добави коментар