Какво да изхвърлите от дома си, за да не вредите на природата

335
Какво да изхвърлите от дома си, за да не вредите на природата

Т.е. на себе си и на семейството си

Нова година, нов обичай!

Понякога си струва да зарежем вредните навици и да ги заменим с по-здравословни. Не се обвинявайте, че ги практикувате. Вместо това постъпете разумно и просто ги зарежете. Защо ли?

Защото така ще допринесе за по-чиста и благоприятна среда за развитие и живот.

Готови ли сте? А досещате ли се за кои продукти става дума?

1. Пастата за зъби
Не всичките пасти, само онези от тях, които съдържат микрогранули полителин или друг пластмаса. Както и скрабовете за кожа. Защо? Защото системите за филтриране на водата в града не задържат тези пластмасови отпадъци. Така те отново попадат във водоемите.

2. Мокрите кърпички
Те са невероятно удобни и за еднократна употреба. Съдържат обаче... пластмаса. А за последната знаем, че се нуждае от години, за да се разложи.

3. Китайци пръчици за хранене
А какъв е проблемът при тях?

Два са проблемите. Ежегодишно в Азия се изкореняват 4 милиона дървета, за да се произведат 57 милиарда пръчици за хранене. Да, бамбукът расте доста бързо, но и скоростта на изтребването му е доста висока.

Втори проблем – всички пръчици се обработват с химикали срещу плесен. Това означава, че здравето ви е изложено на риск. Риск от алергии и от проблеми с белите дробове.

4. Еднократни самобръсначки


Знаете за кои става дума. Ежегодишно в САЩ се изхвърлят 2 милиарда от тях. Това е огромна планина от неразлагаща се пластмаса.

5. Батерии
Ако ги захвърляте просто така на боклука, трябва да знаете, че са способни да замърсят почвата с отровен кадмий, живак и др.

Изгарянето на батериите води до освобождаването на тези вещества в атмосферата.

6. Хормонални контрацептиви
Неотдавна изследване доказа, че таблетките срещу забременявате са способни да провокират депресивни състояния при жените.

Колкото до екологията, хормоналните препарати след известно време се извеждат от нашия организъм, попадат в канализацията и стават храна за рибите.

Учените са доказали, че между мутацията на рибите и масовото използване на хормони има връзка.

7. Пластмасови пакетчета за чай


Обикновено ги изработват от хартия, но всички модерни пакетчета се изработнат от пластмаса. Те не се разлагат, подобно на самобръсначките, и ежегодишно хвърляме купища от тях.Добави коментар