Какви ще бъдат противогрипните ваксини тази година?

79
Какви ще бъдат противогрипните ваксини тази година?

Те ще съдържат по-голямо антигенно състояние заради имунната система на възрастните хора

"Противогрипните ваксини тази година ще бъдат срещу щамовете "Виктория", "Камбоджа", "Вашингтон" и "Пукет", като те ще съдържат по-голямо антигенно състояние заради имунната система на възрастните хора". Това каза проф.Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

"Процентът на обхващане с противогрипна ваксина на най-рисковите групи все още е най-ниският в Европа", посочи главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев. По думите му през миналата година обхватът е достигнал до 7 на сто от популацията, а целта ни тази година е достигане на 10 на сто.

"Държавата, в рамките на национална програма, осигурява ресурс за противогрипни ваксини за възрастните хора до 2022 г., като се надявам програмата да продължи и след този период", допълни още Кунчев, цитиран от Нова телевизия.

"Необходимо е да има позитивна мотивация за хората, за да се ваксинират", каза Александър Симидчиев, председател на парламентарата комисия по здравеопазване. Може да се създадат и законодателни рамки, съдържащи позитивна мотивация, добави още той.

Добави коментар