Каква вода да пием?

158
Каква вода да пием?

Минерална, изворна, чешмяна?

Родители на деца от детските градини са разтревожени от появилите се в медиите съобщения за „флуорирана” вода, която се дава за пиене в детските заведения, в нарушение на наредба на МЗ от 2006 г. Отговор на притесненията дават от Българския национален воден съвет.

Първото, което отговаряме на хората, е, че е неправилно да се казва „флуорирана”. Флуорирани са някои от питейните води в Съединените щати, например, защото флуорът, при правилно дозиране, предпазва зъбите от кариес. Да бъде флуорирана водата, значи да й бъде допълнително добавен флуор, при положение че тя не съдържа този елемент.

Повечето български минерални води съдържат флуорни съединения като естествена своя съставка и при повечето български минерални води концентрацията на такива съединения е над 1.5 мг на литър - концентрация, която, според въпросната наредба, е неподходяща за деца до 7-годишна възраст.

Ограничението е наложено, защото ако децата пият непрекъснато вода с такава концентрация на флуор, рискуват зъбите им да пожълтеят и потъмнеят.

Едно от нещата, които Водният съвет винаги е твърдял, е, че минералните води трябва да се пият отговорно, след като човек е запознат със съдържанието им и с концентрациите на елементи в тях, които са полезни за организма му. Не само флуорът, но и всеки друг елемент, съдържащ се под формата на съединения в минералните води, не трябва да се приема прекалено много.В този смисъл, не е препоръчително пиенето само на минерални води. Всички минерални води трябва да се редуват с трапезни, а още по-добре с изворни, особено когато изворните води се добиват в екологично чисти райони високо в планината.

Според инж. Лилия Владева, един от най-добрите специалисти по води в България, те се разделят на три големи групи: натурални минерални, изворни и трапезни. Минералните води идват от подземни източници, защитени от замърсяване, с безупречна природна чистота – химична и микробиологична, с постоянен състав и отсъствие на токсични микрокомпоненти, с наличие на полезни хранително-физиологични вещества.

Обикновено това са води с температура над 20ºС и наличие на едни или други полезни за здравето съставки – повишена минерализация, метасилициева киселина, флуорид, сулфати, въглероден диоксид и др.

Изворните води също са идеално чисти и в тях също отсъстват токсични микрокомпоненти, но тяхната минерализация е много по-ниска, на практика те не са минерализирани и това ги прави изключително подходящи за ежедневна употреба.

Изворните води се избират най-вече от хора, които внимават с приема на минерални води заради тяхното съдържание, но държат на гарантираната чистота. Изворните води са най-подходящи за редуване на минералните, като някои от тях се препоръчват дори за кърмачета.Трапезните води са води от подземен или повърхностен водоизточник, които отговарят на изискванията на води за питейно-битова употреба – третирани или нетретирани. Това в повечето случаи са сондажни, а много често водопроводни и хлорирани, с променлив състав, нискоминерализирани, задължително озонирани, разбира се, чисти.

Те също са подходящи за редуване на минералните води, като имат преимуществото на по-ниската цена и това, че често се предлагат в галони, което ги прави удобни и подходящи за употреба в обществени заведения.

Една от по-важните групи натурални минерални води е групата на водите, съдържащи флуорид (това са води, в които съдържанието на флуорид е над 1 мг/л). Сред нашите минерални води има много представители на тази група. На първо място е водата от Овощник с нейните 24 мг/л флуорид, уникален случай в Европа.

Много флуорид носят водите от с. Ягода, Павел баня, Елешница, Кромидово, Сапарева баня и др. Този компонент играе определяща роля за здравината на зъбите и костите. В организма не трябва да се допуска както недостиг, така и предозиране с флуорид, тъй като и двата екстремни случая водят до нежелани последствия – наличие на кариеси в единия и флуороза (жълти петна по зъбите) в другия.От бутилираните води най-известните представители на флуоридните води са минералните води на Девин, Хисар и Велинград. Те са много подходящи за профилактика на кариес, но трябва да се редуват с изворна вода.

В обобщение, на всички разтревожени родители можем да кажем: приветстваме действията на Министерство на здравеопазването, защото непрекъснатото приемане на минерална вода, особено от малки деца, крие рискове. Въпреки всичко водите на България са едно от най-големите ни богатства и не бива да се лишаваме от него заради ненужна паника.

За да бъде организмът ви здрав, е важно да бъде правилно хидратиран, за което е добре да пиете всякакви минерални води, стига да ги редувате с трапезни, чешмяни или изворни.

А вие каква вода давате на децета си? Споделете в коментарите.Добави коментар