Какъв е рискът при ухапване от кърлеж през бременността

2649
Какъв е рискът при ухапване от кърлеж през бременността

Започваха горещите дни и поводи за отмяна на разходките няма

През пролетта и лятото поводите да се поразходите из парка и гората са много. А когато сте бременни, препоръките да дишате свеж въздух са навсякъде.

Преди да се отправите на пътешествие обаче си заслужава да повишите мерките за предпазване от ухапване на насекоми.

Практически всички ухапвания на насекоми през бременността могат да провокират алергична реакция - например зачервяване, оток, сърбеж или пък силна болка.

Освен това много насекоми са преносители на инфекциозни болести. Много опасни са кърлежите, тъй като те пренасят сериозни заболявания - енцефалит и борелиоза.

Ухапването от кърлеж през бременността може да провокира нежелани усложнения и нарушения на нормалното развитие на плода. Поради това бъдещите майки е препоръчително да се въздържат от разходки из гористи местности през периода от април до средата на юни.

Именно през тези месеци размножаването на кърлежите е най-интензивно.

Когато приключи този период, можете спокойно да се върнете към навика да се разхождате в горите, но отново с предварително взети мерки за безопасност.

За да избегнете ухапвания от кърлежи през бременността,е препоръчително да бъдете облечени, независимо колко е горещо, с дрехи, които покриват ръцете и краката. Обувките нека са затворени, а на главата си сложете шапка.

Снабдете се с репелент, който ще ви предпази допълнително.

Третирайте с него дрехите и откритите зони кожа.

Когато използвате спрей с репелент, вдишайте дълбоко преди да започнете да пръскате дрехите и кожата си. Така ще редуцирате количеството на попадналия в организма препарат.

 Добави коментар