Как цигарите ни загрозяват

452
Как цигарите ни загрозяват

Развалят кожата, усмивката, ноктите и косата ни

Торбички под очитеКогато на сутринта след късен купон се погледнете в огледалото, най-често забелязвате торбичките под очите, които загрозяват цялото ви лице часове наред. Пушачите са четири пъти по-предразположени към недостатъци по кожата, които го правят да изглежда така, все едно не сте си доспали. Причината за това вероятно се дължи на никотина, който през нощта се редуцира и това ви кара да се въртите повече и да не можете да релаксирате пълноценно.

Жълти зъбиЦигарите развалят ослепително бялата усмивка, тъй като повърхността на зъбите пожълтява. Тъй като никотинът оцветява зъбите, освен за цигари, трябва да давате пари за избелващи пасти за зъби и за процедури при зъболекар. Ако включите към това бръчките, които се появяват покрай устата по време на всмукването от цигарата, вредите за красотата ви се умножават.

Бръчки и сивкава кожаМоже би най-голямата вреда за красотата ви е тази върху кожата. Цигарите действат многостранно, като значително увеличават броя на бръчките, а кожата изглежда нееластична и сивкава. Основна причина за това е редукцията на кръв към повърхността на кожата, така че тя не се снабдява достатъчно с кислород.

Цигареният дим съдържа въглероден оксид, който измества кислорода, а цигарите унищожават част от нутриентите, включително витамин C, който е много важен за състоянието на кожата. При това движението на всмукване образува ситни бръчици покрай устата, които състаряват визуално цялото лице.

Пожълтели пръсти и нокти на ръцетеНикотинът в цигарата прави жълти не само повърхностите на зъбите, но и тези на пръстите и ноктите на ръцете.

Изтънена косаЕксперти смятат, че токсичните съставки на цигарите могат да увредят ДНК на космените фоликули и да увредят клетъчната структура. Това изтънява космите и ги прави по-уязвими. Опасността обаче не е само за жените, тъй като има теза, че мъжете, които пушат цигари, са два пъти по-податливи на оплешивяване от мъже, които не употребяват тютюн.

По-трудно зарастване на раниНикотинът може да стесни кръвоносните съдове, което може да влоши снабдяването на кожата с кислород. Така тя не се "храни" добре, а раните заздравяват по-бавно. Пушачите обикновено имат по-големи белези от рани, които си личат много повече, отколкото тези на непушачите, тъй като зарастването е продължило по-дълго.

Поява на стрииЦигарите могат да увредят структурата на съединителната тъкан на кожата, която има отношение към еластичността и здравината. Стриите обикновено се получават от бързо разтягане на кожата в тази част, а увредената здравина на тъканта позволява образуване на повече стрии и по-лесното им оформяне. Тази характеристика на цигарите се комбинира с увреждане на кожата отвътре.

Увреждане на зрениетоС напредване на възрастта много хора развиват катаракта, но тези, които пушат, за по-застрашени от болестта, според woman.bg. Цигарите повишават опасността от катаракта на очите като увеличават окислението на очната леща. Макар да уврежда многостранно здравето на зрението, изследване създава тезата, че важна е бройката на изпушените цигари, а не толкова времето, в което сте пушили.Добави коментар