Как се пазят от грип известни лекари

265
Как се пазят от грип известни лекари

Кой, ако не лекарите, знаят какво най-сигурно защитава от грип?

Кой, ако не лекарите, знаят какво най-сигурно защитава от грип? Разочароващата истина е, че и те боледуват, но повечето казват, че изкарват леко заразата благодарение на личните си стратегии. Ето как се справят известни лекари, които поради естеството на работата си всеки ден се срещат с пациенти с грип.

Ако се използват правилно и навреме, маските са добра защита при подем на грипа, когато вече е минало времето за ваксини и друга профилактика. Трябва обаче да се сменят често - след навлажняване или поне през няколко часа, казва д-р Марио Томов, общопрактикуващ лекар в София, когото майки препоръчват във форумите за детско здраве. И в момента пред кабинета му от чакащите за преглед най-много са малките деца и учениците.

Д-р Томов съветва и хората със симптоми на грип още при първите признаци на заболяване да слагат маски - като проява на отговорност към здравите. Другото, което препоръчва при вече надигнала се грипна вълна, е да се пият повече течности. А храненето да е балансирано и разнообразно, осигуряващо повече витамини и съобразено с възрастта.

“Ваксината е основното средство за някаква защита срещу грипа и аз редовно се ваксинирам през есента. Второто е да се избягват контактите с болни хора, но това е повече препоръка към пациентите, при нашата специалност е невъзможно - един човек с грип да кихне, и облакът се разпространява на около 2 метра. Заразяването става много бързо и едва ли има някой в нашата специалност, който да може да го избегне.” Това обяснява между два прегледа доц. Любомир Киров, дм.

Той е председател на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България и един от първите джипита, както пациентите разговорно наричат личните си лекари. При епидемия включва повече плодове и зеленчуци в храненето си. “Нищо повече, нали не мислите, че ако имаше някакво по-специално средство, щеше да остане в тайна.”

Проф. Коста Костов е началник на белодробната клиника във ВМА и се е нагледал на смъртоносните белодробни усложнения от грип. “Не само, но и затова съм убеден привърженик на първичната профилактика, ваксинирам се заедно с цялото семейство, не ям месо, не пуша, не пия алкохол, освен червено вино в здравословното количество, спортувам и никога не съм имал излишни килограми”, обяснява проф. Костов. Белодробният специалист подчертава, че пушенето е сигурен начин да се увеличи рискът за усложнение при грип, който е типична респираторна инфекция. Макар че самият той няма как да избегне контактите с болни, съветва при увеличаване на заболеваемостта да се ограничат контактите с много хора.

Логично ваксината е първото, което споменава като лично практикувана защита и опитният вирусолог проф. Радка Аргирова, пише вестник "24 часа". Всяка година и достатъчно рано, за да се създаде имунитет, преди да тръгне циркулацията на вирусите, тя си поставя препоръчваната за сезона инжекция. Слага винаги ръкавици по време на работата си в лабораторията, при епидемия носи маска, мие си често ръцете, редовно проветрява. Целогодишно спазва свой режим на хранене и всеки ден прави гимнастика. Тези прости според нея правила на здравословния живот я поддържат в добра форма.

Нищо особено не правя, просто се ваксинирам срещу грип, спазвам необходимата хигиена и не си спомням да съм боледувал тежко, твърди доц. Атанас Мангъров, началник на Първо детско отделение в Инфекциозната болница. Той е категоричен, че при грип най-доброто поведение е да си останеш да се лекуваш вкъщи.

В рисковата среда на “обстрел” с вируси е всекидневно и д-р Дора Пачова, председател на Асоциацията на лекарите хомеопати в България, пред чийто кабинет от седмици има кашлящи и подсмърчащи деца и възрастни. Какво препоръчва тя? Веднага след вероятен контакт с грипни вируси - промивка на лигавицата на носа с хладка вода с 0.9% морска сол. Намазване на носните ходове сутрин с гхи - пречистено масло, смес или чай от джинджифил с лимон, топла вода на глътки през деня, богати на витамин С плодове и зеленчуци, прополис. Освен тези средства д-р Пачова използва срещу грип и други “банални неща като ехинацея”. Намазването с гхи на носните ходове, прилагано от векове от аюрведа, тя препоръчва особено за малки деца.

Направо в леговището на вирусите бърка и денталният лекар д-р Христина Хаджиева. Като дългогодишен преподавател във факултета на Медицинския университет в София, който обучава бъдещите зъболекари, тя е свикнала по всяко време на годината да работи с предпазна маска, подобна на прозрачен шлем. “Когато се увеличи циркулацията на вируси, не свалям маската, докато не изпратя пациента до вратата, често проветрявам. През зимните месеци си правя профилактика с ехинация и никога в този сезон не пропускам фитнеса, но аз по принцип съм стриктна в тренировките през цялата година. Да не чуе дяволът, не съм допускала грип да ме събори на легло или да се появи усложнение. Не си спомням и при някакъв респираторен вирус кашлицата ми да слезе по-надолу от гърлото. При дискомфорт гледам да си остана вкъщи и пия много топли напитки - през час-два целия ден. Особено добре действат обикновени билки като мащерка, риган, кантарион, бял равнец”, споделя своята лична стратегия д-р Хаджиева.Добави коментар