Как се наследяват опасните мутации

1481
Как се наследяват опасните мутации

Момчетата са изложени на риск

Жените не са слабият пол, убедени са учени от университета в Онтарио. Съдейки по всички, здравето на жената е по-добро, отколкото на мъжете. По думите на специалистите, много генетически мутации са способни да нанесат вреда на организма само в случай, че са наследени от момчета. Този феномен учените нарекоха „майчинско проклятие”, пише Медикфорум.

Специалистите са провели изследвания с мишки Drosophila и риби. В хода на наблюденията изследователите изясняват: много мутации водят до негативни последствия за здравето само в случаите, когато са наследени от момчета. Измененията в митохондриалната ДНК могат да станат причина за множество проблеми. Те са опасни за сърцето, мускулите и нервната система на мъжете.

Странни синдроми, от които страда човечествотоНапълно е възможно, именно заради „майчинското проклятие”, мъжете да умират по-рано от жените. Съгласно данни от друго изследване, проведено неотдавна, синовете „крадат” от здравето на майките си.

Най-важното нещо за бъдещите майки

Работещата майка, имаща минимум две момчета, повече от два пъти по често се сблъсква със заболявания на сърцето, отколкото бездетните жени. Наличието на дъщери не влияе по никакъв начин на статистиката.
 Добави коментар