Как се лекува псориазис?

717
Как се лекува псориазис?

Основната причина за появата на болестта са гените

Псориазисът е бреме за между 0.6% и 6.5% от хората по света. Честотата му е по-голяма в студените скандинавски страни, а случаите намаляват с приближаването на eкватора. В държавите с умерен климат като България с тази диагноза са 2-3 на сто. Това означава, че около 140 000 у нас страдат от тази болест, изчислява д-р Иван Богданов. Зимата пък определено е по-неблагоприятният сезон за хората с псориазис, защото слънцето отслабва, а колкото по-силно е то, толкова повече се подобряват пациентите, обяснява специалистът.

Псориазисът е хронично, автоимунно заболяване, което засяга кожата и ставите. То е проява на дефекти в имунната система и има генетични предпоставки, казва д-р Иван Богданов. При псориазиса има периоди на влошаване и подобрение, но не и пълно излекуване. Най-често засяга кожата. По нея се появяват силни червени плаки, покрити със сребристо-бели люспи, обяснява д-р Богданов. Най-често те са разположени в окосмената част на главата, колената и лактите, но могат да се появят почти навсякъде. Псориазисът обаче може да засегне ноктите, а при по-тежките форми на псориатичния артрит - и ставите.

Основната причина за появата на болестта са гените. Ако псориазисът е програмиран в тях, това не означава, че задължително ще се прояви. За да се отключи този имунен дефект, трябва да има провокиращ фактор, обяснява д-р Богданов. Например стрес, травма, инфекция, различни медикаменти като литиеви соли, бета-блокери, тетрациклини антималарийни средства. По-рискови към проявяването на болестта са хората, които имат един или няколко членове на семейството с псориазис, казва д-р Богданов. Те трябва да бъдат изключително внимателни при приема на някой от рисковите медикаменти.

Връзка има и между псориазиса и заболяванията, свързани с т. нар. метаболитен синдром като артериална хипертония, атеросклероза, диабет тип 2, затлъстяване, хиперлипидемия, казва още д-р Богданов. При тези хора болестта протича по-тежко, а понякога не могат да пият и всички медикаменти, които са важни за лечението им, пише вестник "Стандарт".

При по-леките форми на болестта се използват предимно локални средства за въздействие като омазняващи и излющващи кремове и унгвенти, локални кортикостероиди, аналози на витамин Д3 и дитранол, казва д-р Богданов. Използваните в миналото катрани сега преживяват ренесанс и отново намират място в локалното лечение на болестта основно под формата на лосиони и шампоани. При леките и среднотежки форми на заболяването особено ефективна е терапията с тесноспектърни UV B лъчи допълва д-р Богданов.

При по-тежките форми се използват таблетки и инжекции. Такива са системните ретионоиди и цитостатици като метотрексат и циклоспорин, казва той. Нов клас медикаменти са т. нар. биологични средства, които позволяват по-добър контрол и с по-малко странични ефекти. Тези лекарства се използват и в България за лечение на някои ревматологични и гастроентерологични заболявания, казва д-р Богданов. Той очаква от 2014 г. тези продукти да бъдат включени в списъка за реимбурсация на НЗОК.

Климатолечението пък е единственият доказан алтернативен метод за лечение на болестта. Неговите разновидности са морелечение, балнеолечение със сулфидни минерални води и калолечение. Ефективността на този вид терапия би могла да нарасне значително при комбиниране на различните му форми. България е една от малкото страни, където може да се провежда комбинирано климатолечение - в Тузлата край Балчик, Поморие, Шабла, Бургас

Българската дерматологична школа е сред пионерите в използването на климатолечението за терапия на псориазис, казва д-р Богданов. Първите проучвания за ефекта на морелечението са още от 60-те години на миналия век.Коментари

Коментар: 1
kak da se lekuva psoriazis

Molja,pishete po-podrobno za njakakav nachin za provedeno uspeshno lechenie ili znacitelno podobrenie.


  • 1

Добави коментар