Как работи вътрешният ни климатик?

451
Как работи вътрешният ни климатик?

Човешкото тяло, подобно на колите, е на водно охлаждане

Когато навън температурите скочат над 30-35 градуса, вътрешният климатик, който осигурява равновесие и комфорт на тялото ни, силно се натоварва.

„Нашата система за охлаждане работи активно. Човешкото тяло, подобно на колите, е на водно охлаждане и когато системата е изправна, губи вода. За да свали градусите, включва в действие аварийната система на потенето. Тя сваля температурата ни с един градус за около час. Активизират се над 2 милиона потни жлези, които снабдяват кожата с влага и предпазват организма от прегряване”, обяснява доц. Сотир Марчев, изпълнителен директор на Българския кардиологичен институт.

Колкото един човек е по-здрав, толкова по-голяма горещина и студ може да понесе, без това да се отрази на здравето му. И обратното – колкото е по-болен, толкова по-трудно издържа, пише вестник "Монитор". Диапазонът на температурата, която понасяме добре, зависи от възрастта и здравословното състояние. Колкото е по-здрав и млад, толкова по-широк е диапазонът, в който той се чувства добре. Но най-комфортно му е между 18 и 25 градуса, които не създават риск.

Високите градуси навън, които се задържаха вече няколко дни, и така наречените „горещници” са предпоставка за различни инциденти, свързани с претоплянето на организма. Не случайно екипите на Бърза помощ в цялата страна са толкова натоварени. Тялото регулира без проблем вътрешната температура. На ден от порите ни се излива до един литър пот. При температура 38 градуса и усилена физическа работа загубата може да стигне до 6 литра.

Обикновено не забелязваме това разхищение, защото влагата се отделя от цялото тяло, а не само от подмишниците, където жлезите са много и са по-активни. Както обаче без антифриз колата няма как да се охлажда и прегрява, така и човешкото тяло без вода не може да се охлади.

„Основната разлика между охладителната система на колата и на организма е, че тази на колите е затворена. С други думи, ако двигателят работи нормално, няма нужда да доливаме антифриз. Докато здравият човек има нужда от вода, която да получава постоянно – в добро количество и на добри порции. Защото нашата система е отворена – има загуби. Ако човек не пие вода, няма какво да се изпари от повърхността на кожата, за да охлади тялото”, обяснява доц. Марчев.

Така че при екстремни горещини човек трябва да пие вода на всеки 20 минути дори насила, за да се разхлади. Ако не добавяме сол към храната, водата, която приемаме, се изхвърля. Преди това обаче свършва лечебната си работа в целия организъм. Ако пък допуснем водата, която служи за охлаждане, да свърши, има риск от топлинен удар. Обемът на кръв в тялото намалява

До мозъка не стига достатъчно кръв, а съзнанието се замъглява. Кръвта е оскъдна и не „храни” важни структури. Първият признак за това е, че на човек започва да му се гади. Ако пък се налага да работим активно или да спортуваме, добавяме още жега във вътрешния двигател.„При физически усилия тялото „складира” топлина. Затова, когато навън е горещо, не е желателно да се товарим физически, защото се комбинира топлината от слънцето с тази, която се образува от активността на нашите мускули. Така че когато температурите се качат, трябва да ограничите физическата активност”, съветва доц. Марчев.

Другият източник на топлина за тялото идва от разграждането на храната. „По законите на химията при „разцепване” на веществата се отделя топлина. Най-много се отделя при разграждане на белтъчните храни – затова, когато е топло, съветваме да се яде по-малко месо. По-разумно е да останем на вегетарианска храна и да ядем повече плодове и зеленчуци, които по естествен начин ще възстановят и водно-електролитния баланс, съветва доц. Марчев.Добави коментар