Как домашният прах вреди на детето

644
Как домашният прах вреди на детето

Кои деца са предразположени към повишена чувствителност?

Прахът е навсякъде около нас. Включително и у дома. Акарите в домашния прах живеят практически из целия ни дом. Специалисти предупреждават, че е опасно, когато чувствителността към акарите в праха възникне в първите години от живота на детето.

Тя става причина за нарушения в нормалната работа на белите дробове и често води до развитие на бронхиална астма. Въпреки всичко казано дотук, много хора не страдат от алергия и бронхиална астма.

Повишена чувствителност към този алерген имат само 1-2% от хората в цял свят. Клиническите прояви на алергичното заболяване – алергичен ринит, астма или дерматит, се проявяват още по-рядко.

В какви случаи децата стават особено уязвими за акарите в домашния прах?

1. Недоносени деца. В този случай белите дробове все още не са се развили достатъчно. Особено висок е рискът за развитието на алергия по отношение на акарите, когато през първите дни от живота на детето, то е дишало с помощта на апарат.

2. Деца на възраст до 3 години са особено чувствителни към акарите в праха, тъй като белите им дробове не са достатъчно развитие, а лигавицата е силно проницаема.3. Наличието на подобна алергия при някой друг член на семейството. Когато има наличие на генетическа предразположеност към развитие на алергия и бронхиална астма.

4. Чести инфекциозни болести на дихателните пътища – ринити, тонзилити, бронхити, бронхиолити. В тези случаи проницаемостта на лигавиците за алергените се увеличава.

Секциото повишава риска от алергии

5. Пасивното пушене или пушенето от страна на майката по време на бременността. Цигареният дим намалява циркулацията на въздух в белите дробове, повишава чувствителността на бронхите и повишава честотата на развитие на инфекции на дихателните пътища.

Ако подозирате, че детето ви има повишена чувствителност към акарите в домашния прах, обърнете се за съвет към лекар. Той може да проследи присъствието на потвърждаващи преценката ви симптоми и да проведе тестове. Резултатите ще покажат дали има причина за опасения.Добави коментар