Как да заподозрем диабета: 10 ранни признака
306
Ранното диагностициране позволява да се предприеме навременно лечение
Сериозно заболяване като диабета може да бъде разпознато още в самото му начало. Ранното диагностициране позволява да се предприеме навременно лечение. Обърнете внимание на следните ранни признаци на диабета.
Ако забелязвате у вас няколко от следващите признаци, потърсете специалист.
1. По-често ходите до тоалетна.
При диабет тялото се опитва да се избави от прекомерното количество захар в кръвта, а това се случва с освобождаването на урината.
2. Засилила се е жаждата ви.
Улавяте ли се, че често ви се припива нещо. Вероятно не ви удовлетворява водата, а посягате към сладки напитки или пикантни храни?
3. Отслабнали сте.
Когато говорим за риск от диабет, обикновено се споменава и излишно тегло. Но при ранния стадий на заболяването по-често се наблюдава безпричинна загуба на килограви.
4. Често се усещате умрели от глад.
Изпитвате ли неудържим глад? При диабета такова усещане е напълно типично и не е свързано обективно с истински глад.
5. Постоянно се чувствате уморени.
При диабет човек постоянно усеща спад на енергията си. Причината за това се крие в постъпващата храна, която не зарежда тялото с достатъчно енергия.
6. Станали сте капризни.
Рязкото повишаване и понижаване на захарта в кръвта е свързано с психологически проблеми. Бързо се раздразвате за дреболии, обиждате се и мрънкате.
7. Имате проблеми със зрението.
За началния стадий на диабет е много характерен проблемът със зрението. Трудно ви е да се фокусирате, а пред очите ви сякаш има пелена.
8. Трудно ви зарастват рани и ви опада косата.
Имунната система започва да изпитва сериозни трудности, когато нивото на захарта в кръвта е високо.При диабет цикълът на растеж на косата се нарушава. Косите стават чупливи, слаби и растат изключително бавно.
9. Изпитвате убождания в ръцете и краката. Както и сърбеж по кожата.
Тези състояния са типични за ранния стадий на диабет.
10. Станали сте по склонни към инфекции на половите и отделителните пътища.
Високото ниво на захарта формира по-привлекателна среда за развитие на бактерии.
Добави коментар