Как да се справим с жегите

139
Как да се справим с жегите

Сред уязвимите групи са и децата

България е слънчева страна, а лятото определено не е тръгнало да приключва. Температурите стават все по-високи и колкото и да е приятно, топлото време има и своите недостатъци и може да бъде много опасно. При температури около 34 градуса има по-голяма опасност от топлинно изтощение, топлинен удар или слънчев удар. Ето няколко съвета, с които да се предпазим от неприятности:


Пийте много течности


При топлината тялото се изпотява и губи течност. За да се компенсира това, трябва да се приемат между два и три литра течности, като е препоръчително да е вода.

Хладки напитки

Знаем, че при над 30 градуса ви се пие ледена напитка, но е по-добре да пиете хладки напитки, като например леко охладен плодов чай. Така тялото не се натоварва допълнително да загрее течността до телесна температура.

Не яжте много гореща храна


При ядене е обратното: не трябва да ядете много гореща храна. Защото когато ядете такава, тялото трябва да изразходи енергия да я изстуди до собствената ни телесна температура и така се потим повече и губим течности. Това е и причината в южните страни храната да се сервира леко хладна.

Претоплянето

Малки хранения


За да не претоварите стомаха, в най-голямата жега яжте по-малки порции.

Повече натрий


Тялото се нуждае от повече натрий заради потенето. Има минерални води, богати на натрий, а една щипка сол повече не би навредила в жегата.

Без алкохол


Внимавайте с бирата и другите алкохолни напитки в най-голямата жега, тъй като те лишават тялото от допълнителна течност.

Леко и просторно облекло


Няма много дрехи, които да са удобни в жегите. Обличайте по-широки и леки ризи, блузи и панталони вместо по-тесни.

Компенсирайте температурните разлики


Добре е, когато от жегата влезете в прохладната си кола или в студения супермаркет, да имате лек пуловер или жилетка под ръка, за да не е толкова голяма температурната разлика.

Спортът и жегата


В горещото време трябва да си почивате повече и да не се изморявате чрез усилена физическа работа или упражнения. Най-добре е, ако все пак искате да спортувате, да го правите рано сутрин или късно вечер. Най-важно е да пиете достатъчно течности и да правите повече почивки.

Дете, вода и лято

Обедна почивка

Сиестата произтича от южна Европа, където хората са се адаптирали към по-високи температури и избягват най-голямата топлина чрез дрямка. Те си взимат по-дълга обедна почивка и работят до по-късно, когато е по-хладно.

Хладни стаи


За да не прониква жега в апартамента, трябва старателно да проветрявате сутрин и вечер.

Сънят


Който смята, че не е в състояние да спи в жегата, трябва да си вземе хладък душ. Така телесната температура леко ще спадне. И вместо да спите с одеало, спете само с чаршаф.

Бързо разхлаждане


За бързо разхлаждане най-добре действа студена вода на китките или потапяне на подмишниците в студена вода. Ако потопите стъпалата си в студена вода, също бихте се разхладили добре.Добави коментар