Как да се справим с умората?

417
Как да се справим с умората?

Ако сте изморени още със ставането от сън, липсва ви енергия, често се оплаквате от главоболие и трудно се концентрирате, трябва да се замислите за вероятните причини

Ако сте изморени още със ставането от сън, липсва ви енергия, често се оплаквате от главоболие и трудно се концентрирате, трябва да се замислите за вероятните причини. Проучване показва, че един от трима души признава, че постоянно се чувства изморен от динамичното темпо на живота днес. Явлението се среща толкова често, че лекарите са създали и термин, който описва състоянието - Tired All The Time (TATT), или непрекъснато изморен.

Постоянната умора е възможно да се прояви с началото на есенно-зимния период, при резкия спад на температурите и бързото намаляване на деня. Най-честите причини за хроничната умора са: стрес, липсата на баланс между работа и почивка, недостигът на сън, дълги периоди на умствено и физическо натоварване, съпроводени с неправилно хранене и нездравословен начин на живот.

Основната причина обаче е неправилното хранене, посочва Дарик радио. Тъй като храната е горивото на организма, от качеството ѝ зависи как ще се чувстваме. До перманентна умора води и липсата на желязо в организма. Включете богати на желязо храни в менюто си- месо, тъмнозелени зеленчуци и сушени плодове.

Сред възможните причини да се чувствате непрекъснато изморени са също непълноценният сън, пристрастяването към кафето или към сладкото. Понякога умората може да е предизвикана от дехидратация или недостатъчна физическа активност. В рамките на няколко седмици лягайте рано, хранете се здравословно, следете за приема на достатъчно течности, почивайте си. Забравете употребата на бързи храни и безалкохолните напитки. Ако не усещате подобрение, консултирайте се с лекар за възможни здравословни причини.

Добави коментар