Как да се лекуваме с хомеопатия

165
Как да се лекуваме с хомеопатия

За разлика от консервативната западна медицина, хомеопатите лекуват не заболяването, а пациента

Много хора прибягват до хомеопатията в случаите, когато традиционните методи и средства за лечение са се оказали недостатъчно ефективни или безполезни. Въпреки че още Хипократ е предлагал да се лекува „подобното с подобно” (т.е. веществото, предизвикващо симптомите на болестта, е способно да излекува същите симптоми), за основател на учението за хомеопатията се смята немският лекар Самуел Ханеман.

За разлика от консервативната западна медицина, хомеопатите лекуват не заболяването, а пациента, избирайки за всеки индивидуални средства с цел да задействат вътрешните резерви на организма. Обичайните лекарства (спазмолитици, антибиотици, тези за понижаване на темтпературата), според привържениците на хомеопатията, просто потискат неприятните усещания и могат да станат причина за развитието на хронични заболявания.

Хомеопатичните препарати представляват изключително малки дози вещества (по-често с растителен произход), които в големи дози предизвикват здравословния проблем, измъчващ болния, посочва zdrave.bg.

Звездите, които се лекуват с хомеопатия

Както и традиционните медикаменти, хомеопатичните могат да се закупят в аптеките, но ефективно може да бъде само това лечение, което е назначено от специалист - хомеопатите са с висше медицинско образование и свидетелство за завършен курс по специално хомеопатично лечение. Ако отивате за първи път при такъв специалист, поинтересувайте се за неговата квалификация, без да забравяте, че най-добрите препоръки са положителните отзиви от страна на други пациенти.

Лекарят-хомеопат по време на първичния преглед ще ви зададе много въпроси - например често ли измръзвате, как понасяте различните сезони, измъчват ли ви някакви страхове, каква храна обичате, в каква поза спите... Задължително ще ви разпита за детството и психоемоционалните проблеми, които сте имали тогава.

Според хомеопатията, всичко в човека е взаимно свързано и за да бъде лечението ефективно, специалистът трябва задължително да опознае пациента като личност. Лекарите-хомеопати задължително дават на пациентите си своите координати, за да могат те по всяко време да се консултират с тях. Това е важна част от лечебния процес.След като получите лекарските препоръки, трябва да спазвате няколко ясни правила:

• Предписаните лекарства трябва да се съхраняват на тъмно, в условията на стайна температура и далече от източници на всякакъв вид излъчване: телевизор, микровълнова печка, хладилник, мобилен телефон.
• Те не трябва да са разположени и в близост до вещества със силна миризма.
• Приемайки хомеопатични лекарства, трябва да се въздържате от приемането на традиционни.
• Избягвайте също така и употребата на кафе и алкохол. Чаят и напитките без кофеин няма да ви навредят.
• Ако сте привърженици и на ароматерапията, можете да я продължите, но при условие, че процедурите се провеждат 2-3 часа след приемането на хомеопатичния препарат.
• Въздържайте се от употребата на тестените продукти и много подправки.
• Не е желателно да се съвместяват хомеопатичното лечение и физиотерапията.
• Необходимо е строго спазване на лекарските предписания.
• Добре е и да си водите дневник за усещанията и процесите, които се извършват в организма по време на хомеопатичното лечение.

Шуслеровите соли

Но най-важното правило е, че хомеопатията не може да се прилага без контрол - например самостоятелно да се увеличават или намаляват дозите, честотата на приемането на препарати и т.н.Добави коментар