Как да разпознаем туберкулозата

213
Как да разпознаем туберкулозата

Най-характерният симптом е кашлицата

Най-характерният симптом на туберкулозата е кашлицата. Това обясни на пресконференция по повод предстоящия Световен ден за борба с туберкулозата д-р Петър Георгиев, управител на Специализираната болница по пневмофтизиатрия в Благоевград.

Той поясни, че кашлицата при това заболяване е продължителна, като в началото може да се наблюдава и само леко покашляне, а при напредване на болестния процес тя се засилва и става влажна. По думите му болните отделят храчки сутрин, като понякога в тях има и кръв, пише агенция Фокус.

„Други симптоми на туберкулозата са слабо повишена температура за продължителен период от време, обилно изпотяване през нощта, болки в гърдите, липса на апетит и отслабване, лабилна психика и отпадналост. Важно е да отбележим, че в 15% от случаите болестта може да протече и без симптоми, като при възрастните хора тя прилича на пневмония или инфекциозно заболяване", допълни специалистът.

Той добави, че туберкулозата може да бъде открита по 3 начина: изследване на храчка, кожна проба на Манту или рентгеново изследване.Добави коментар