Как да различим обривите при различните шарки

1947
Как да различим обривите при различните шарки

До 35 000 случая годишно на варицела има у нас, заболяването протича на няколко вълни

За някои може да са просто „детски болести“, повечето майки обаче изпадат в паника само при споменаването на думата „шарки“. Факт е, че ги свързваме с нещо неприятно – най вече заради обривите, сърбежа, белезите, температурата. Знаем ли обаче кои са основните видове, съответно техните симптоми и лечение, пита вестник "Монитор".

Има шест основни вида шарки – варицела, скарлатина, морбили, рубеола, розеола и вариола. За някои от тях има ваксина и вече почти не се срещат. Другите трябва да се преболедуват, като най–безпроблемно това става в детска възраст. Най-широко разпространена у нас е варицелата. Тя е силно заразна и се разпространява много бързо. Ние сме единствената страна в ЕС, която е без ваксина за този вид шарка.

„Всяка година у нас имаме между 25 000-35 000 случая на варицела. А сигурно има поне още 10 000 души, които не са съобщили, че са заразени. При тази шарка няма сезонност. Имайте предвид, че по време на епидемията от морбили през 2009 година се разболяха 24 хиляди души, което е много по-малко от заразените с варицела всяка година“, обясни пред „Монитор“ завеждащият педиатричното отделение в Инфекциозна болница доц. Атанас Мангъров.

Варицелата е с много характерен обрив, който започва внезапно и няма как да се сбърка с друго заболяване - пъпка с мехурче, което се изпълва с гной и след това образува коричка. Карантината е около 9-10 дни, като заболяването протича на вълни, обикновено на две-три. Всяка вълна е с нови пъпки, нова температура, както и влошаване на общото състояние, липса на апетит, умора. Болните са заразни, докато всички обривни единици не минат в стадий на корички.„Понякога заболяването протича в много лека форма и почти без обрив по тялото. Колкото в по-напреднала възраст е заразеният, толкова по-тежко протича шарката. Може да доведе до усложнения - например да се развият енцефалити, пневмонии“, коментира доц. Мангъров. Необходимо е болният да остане у дома поне за около 10 дни. Целта е да не се инфектират вторично обривите. Може да се използват противоалергични медикаменти, обривът е сърбящ и не бива пъпките да се чешат.

За разлика от морбили и рубеола, при варицела обривът се появява първо по корема, гърдите и гърба, след това по крайниците. Специфично е обхващането на окосмената част на главата от обрива, което е задължителен белег на заболяването. Дланите и ходилата не се засягат. В началото обривните единици са представени от малки по размери червени петънца, които впоследствие се надигат и изпълват с бистра течност. В рамките на 2-3 дни постепенно завяхват и се формират корички. При варицелата може да се засяга и лигавицата на устната кухина.

Скарлатината е съвсем различна от варицелата

Причината за скарлатината е бактериална инфекция. За нея е характерен малиновият език. Тя представлява бактериална инфекция - стрептококова с обрив. Получава се, когато човек за първи път се срещне с тази бактерия. „Тя има свойството да отделя екзотоксин, което предизвиква обрива. Това е диагнозата, която често се бърка. Когато в гърлото се намери такава бактерия, а такава има при 23% от хората, смятат, че става дума за скарлатина, а това не е така. Скарлатината не е лабораторна диагноза, а клинична. Всъщност огромната част от случаите, които се съобщават като скарлатини, не са такива“, обясни доц. Мангъров.

Лечението при този вид шарка е с антибиотик. Всички стрептококови инфекции се лекуват не по-малко от 10 дни, като целта е предотвратяване на късни усложнения - на бъбреци, сърце, стави. За нея е характерен т.нар. малинов език.

Рубеолата вече почти не се среща

За миналата година дори няма нито един случай, стана ясно от доц. Мангъров. Причината е, че за нея има ваксина и тя е задължителна. Дори и да се регистрират единични случаи, те са заради пропуск в имунизационния календар. Това се отнася и за морбили. В момента у нас няма случаи на заболели, в съседните страни като Гърция и Румъния обаче продължават да се срещат. Причината е точно заради масовия отказ от ваксини.

За морбили е характерно силно възпаление на очите - те са сълзящи, кръвясали. Протича със силна хрема, висока температура и кашлица. Причинител е вирус, който засяга основно дихателната система и е доста сериозно заради усложненията, които води след себе си. Инкубационният период е 7–14 дни. Пъпките излизат на 14-ия ден. Болният е заразен от един–два дни от появата на обрива до пълното му изчезване. Обикновено след ваксинацията или след преболедуване се изгражда траен имунитет. За морбили са характерни жълтеникаво-бели петна с червен обръч от вътрешната част на бузите. Първите пъпки излизат зад ушите и по врата и след това се спускат надолу.

Малките червени обриви се сливат в по-големи петна и обикновено не сърбят. Температурата може да достигне 40 градуса. Пъпките минават до 5 дни и тогава температурата спада рязко. Често остават белези. От всички видове шарка морбилито се лекува в домашни условия, защото няма медикамент. Усложнение е пневмонията, която налага антибиотично лечение.

„Затова от изключително значение е профилактиката. Смъртността при морбили е 1 на 1000. При епидемията преди години починаха 24 деца“, каза още доц. Мангъров. У нас случаите на морбили са единични. Причината е пропуск в имунизационния календар.

Краят на вариолата

Вариолата, позната в миналото още като „едра шарка”, се смята за овладяна и реално вече няма случаи на заразяване с нея. За официален край на вариолата се смята 8 май 1980 г., когато Световната здравна организация излиза с изявление, че заболяването е преборено навсякъде по света. Тя е сред най-старите познати вируси, който се предават по въздушно капков път. Вариолата е била бич за човечеството в продължение на много години и взима стотици хиляди жертви. Първата ваксина за нея е направена през далечната 1796 г. от Едуард Дженън, който открива, че тялото може да изгради имунитет срещу инфекцията. През 1967 г. СЗО подема широкомащабна акция за ваксинация срещу вариолата във всички страни. У нас вариолата е преборена през 1928 г.

Добави коментар