Как да различим грип от коронавирус, според проф. Кантарджиев

1279
Как да различим грип от коронавирус, според проф. Кантарджиев

Коронавирусът е бавен

Как да различим симптомите на сезонния грип от тези на коронавируса? Експертен съвет даде проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център за заразни и паразитни болести.

Коронавирусът е бавен. Първия ден не ти е добре, носът е запушен, на втория имаш температура 37 градуса, на третия – 38. На четвъртия започва лека, непродуктивна кашлица, на петия-шестия идва задух, каза професорът. При сезонния грип симптомите се проявяват за 2 часа – болки в главата, мускулите и ставите, хрема, кашлица, чувстваш се разбит, продължи експертът.

Най-сигурно обаче е лабораторното изследване. Проф. Тодор Кантарджиев съобщи, че в момента вече има бързи тестове, които при взет секрет от гърлото и носа за 10 минути показват има ли човек коронавирус. Те могат да се използват, ако детето ви покаже първи симптоми на грип.

Има и тестове, които казват дали температурата е от коронавирус или от грип, не са скъпи, препоръча ги експертът. Той потвърди, че интересът към ваксините срещу грип е огромен. Първата партида от 88 000 ваксини в аптеките е изчерпана. Чакат се нова – до две седмици.

Добави коментар