Как да прочистим организма си

350
Как да прочистим организма си

Шест начина

Почти всеки човек възприема с ентусиазъм словосъчетанието “прочистване на организма”, но какво всъщност трябва да прочистваме и как да направим това... Прочистването на организма е все още спорен от медицинска гледна точка въпрос, а в думата шлака всеки специалист влага свой смисъл.

Максималното, което можем да направим, е да помогнем на организма да изпълнява добре отделителните функции. Но това трябва да става много внимателно, а не сляпо доверявайки се на “проверената рецепта”, посочва zdrave.bg.

1. Промивка: Всеки ден трябва да се изпиват 2.5-3.5 литра течности.

Този интензивен режим, базиран на течности, способства за засилване работата на бъбреците и затова трябва да сме сигурни, че с тях всичко е наред. Важно е също така да пием не само вода, но и сокове, чайове и отвари. Обемът на храната трябва да се съкрати около 1.5-2 пъти и тя да бъде лека - млечни продукти, риба, ориз, зеленчуци.

Препоръчителна е, по възможност, и употребата на диня (по 0.5 кг в продължение на 10-12 дни), която подобрява отделянето на урината и дори е способна да се справи с малките камъни.

Но при този начин черният дроб и жлъчката бездействат, а червата се прочистват само отчасти. Освен това той не е безопасен: при интензивната работа на бъбреците се отмиват витамините от група В и калцият и затова е добре да се приемат допълнителни количества.

2. Зехтин плюс лимон: През деня не се яде нищо, като на всеки два часа се изпива по половин чаша лимонов сок и 2 супени лъжици зехтин.

Този начин за прочистване е подходящ само за напълно здрави хора. Той е твърде опасен при възпалителни заболявания на черния дроб и при гастрит, защото лимоновият сок разяжда лигавицата на стомаха, а зехтинът натоварва черния дроб.

3. Растителна диета: Приемат се само плодове и зеленчуци.

При усвояването на месото в организма се образуват десетки пъти повече токсични вещества, отколкото при усвояването на растителните белтъчини. Затова, дори да е временно, отказването от месото, яйцата и млякото ще бъде от полза. Растителната храна стимулира работата на червата, черния дроб и бъбреците и е полезна за микрофлората на стомаха.

Но от друга страна, плодовете и зеленчуците трябва да бъдат екологично чисти. Особено добре акумулират токсичните вещества зелето, цвеклото, целината, копърът, ряпата.

По време на този вегетариански период трябва да се компенсира недостига от аминокиселини, желязо и витамини – ако не чрез допълнителен прием на хранителни добавки, то като се набляга на някои храни - соя, бобови култури, ядки и семена.4. Билки: Билковите отвари се приемат в продължение на няколко седмици.

Те стимулират работата на бъбреците и черния дроб. Листата коприва и плодът на кимиона стимулират образуването на жлъчен сок. Магданозът повишава тонуса на жлъчката и подобрява отделянето на жлъчния сок. Копърът и боровинките притежават диуретично действие. Пелинът, корените на глухарчето, листата на дивите ягоди способстват за бързото извеждане на токсините.

За да се постигне желания ефект, отварите трябва да пият в продължение на няколко месеца. Грешният избор на билка може да има сериозни последици. Затова предварителната консултация с лекар е задължителна.

Не бива да се приемат едновременно билки с противоположно действие, например такива, които прочистват и черния дроб, и други, които прочистват бъбреците - натоварването за организма ще бъде твърде голямо.

5. Сорбенти: Приемането на влакната на микроцелулоза и другите сорбенти надеждно прочиства организма от токсините.

Микроцелулозата имитира действието на целулозата: попадайки в стомаха и червата, тя се увеличава, поглъща токсичните вещества и ги извежда. Едновременно с това възниква чувството за ситост, така че човек яде по-малко. Същото действие притежават и сорбентите.

Но микроцелулозата пречи на нормалното разграждане на храната и предизвиква нарушения в храносмилането. Сорбентите нарушават микрофлората на червата и променят нейния състав. Освен това заедно с токсините токсините, те извеждат хранителните вещества и витамините.

6. Парна баня или сауна: Ако всеки ден се прави парна баня, организмът ще се прочисти от шлаката.

Интензивното отделяне на пот, заедно с приемането на диуретични чайове, наистина подобрява работата на бъбреците. Освен това в банята става дълбоко почистване на кожата, кръвоносните съдове се разширяват, а след това бързо се свиват, което осигурява профилактиката срещу образуването на тромби и повишава тонуса на вените и артериите.

Като цяло банята е отлична прочистваща процедура, но има много противопоказания. Тя е опасна за хората със сърдечно-съдови проблеми. Високата температура влияе неблагоприятно на мозъка и сърцето.

Препоръчителни са активните процедури с “ефект на баня” за отделни части на тялото – например завиване на тялото с чаршаф, намокрен в гореща билкова отвара, след което върху него се поставя целофан и топло одеяло, така че тялото да се окаже в своеобразна капсула. По този начин главата не е подложена на влиянието на високите температури.Добави коментар