Как да предпазим детето от плоскостъпие

193
Как да предпазим детето от плоскостъпие

Няколко идеи, които можете да приложите на практика

Няколко са факторите, които могат да доведат до плоскостъпие. Нека да разгледаме няколко полезни практики, които действат профилактично.

1.      Позволете на детето да ходи често босо

Постоянното носене на обувки повишава риска от развитие на плоскостъпие. Специалисти съветват да позволяваме на детето да ходи босо. Това е добра профилактика, тъй като се осъществява контакт между стъпалото и неравна повърхност – пясък, камъчета и т.н.

Не се нревожете, ако стъпалата на детето изглеждат плоски. През първите години в тази зона има слой мазнина. С времето той ще намалее и ще се появи характерният релеф.

2.      Избирайте обувки, които са със стабилна задна част

3.      Супинаторите трябва да бъдат меки

4.      Препоръчваме да не се доносват чужди обувки

5.      Стимулирайте детето да бъде активно физически

Обездвиженият начин на живот повишава риска от плоскостъпие. Редовно предлагайте физически упражнения на детето. Позволете му да кара кънки, ски, да спортува като цяло.

6.      Закалявайте стъпалата

Това е полезно не само от хигиенична гледна точка. След разходка навън измивайте стъпалата с топла вода със сапун. Преди сън задължително провеждайте тази процедура.

Можете да използвате и морска сол. Сложете я във ваничка и оставете детето да накисне крачетата си в нея за известно време.

7.      Играйте полезно

В магазините можете да откриете всевъзможни малки топчета и камъчета. Наредете своеобразна пътечка у дома и позволете на детето да се разхожда по нея. Така ще понижите съществено риска от отклонение в развитието на стъпалата.

 Добави коментар