Как да предпазим детето от надебеляване?

260
Как да предпазим детето от надебеляване?

Темата за храненето на децата никога не излиза от мода

Темата за здравословното тегло на детето вълнува всеки родител. Освен това все по-ниската възрастова граница на децата, които изпитват проблеми с теглото, прави въпроса още по-актуален.

Според педиатър и кандидат на медицинските науки Евгений Комаровски, съществуват няколко стъпки, които могат да ви помогнат да избегнете надебеляването на детето поне в ранна възраст.

Първо, педиатърът препоръчва да не захранваме детето до 6-месечна възраст. Това е един от най-мощните принципи за профилактика на излишно тегло, казва Комаровски пред АИФ.

Второ, специалистът съветва младите майки да кърмят децата си по-дълго – до навършване на една годинка.

Трето, закуската е много важна. Ако детето ви каже, че не иска да закусва, трябва да промените така начина му на живот, че да се събужда гладно. Щом не иска да закуска, не му давайте вечеря.

Гладът сутрин е здравословен, а самата закуска представлява основата, върху която лежи правилното функциониране на храносмилателната система.

Според Евгений Комаровский храненето и храната трябва да бъде семеен ритуал. Полезен навик е традицията да се изчака таткото да се върне от работа, за да може семейството да седне да вечеря. Тогава детето няма да иска да яде само, пред телевизора или по друг начин. То ще свикне да яде в компания.

За храната, която да слагате на трапезата, няма нужда да казваме повече. Знаете, че трябва да е разнообразна и да изобилства от пресни зеленчуци и плодове край готвените ястия. Добави коментар