Как да подобрим паметта

86
Как да подобрим паметта

Няколко лесни начина

Aко искате да подобрите паметта си с 50 процента, отдайте се на любимите игри от детството, като катерене по дървета и ходене боси, съветват лекари от Флорида.Работната памет, тази която използваме всеки ден, за да запомним телефонни номера, за да следваме инструкции или за да изпълним списък за пазаруване, може да бъде подобрена с 50 на сто с най-различни дейности, пише БТА.

Част от тях са детските игри - балансиране върху тясна греда, катерене по дърво, ходене боси и др. Тези, които биха се срамували от подобни детски изяви в зряла възраст, биха могли да постигнат същия ефект с тенис, скуош или футбол. До тези изводи стигнаха учените от университета в Северна Флорида. Те извършили експерименти със 72 мъже и жени на възраст между 18 и 59 години, като тествали тяхната работна памет.

Вижте още: Загуба на памет след раждане?

Доброволците трябвало да запомнят списък от телефонни номера в обратния им ред. След това някои от тях били подложени на различни физически упражнения - катерене по дървета, ходене боси и по тънка греда. Паметта им отново била подложена на изпитание след тези занимания.

Но само онези доброволци, които били преминали през детските игри, показали подобряване на паметта. Дори онези, които правили йога упражнения, не могли да достигнат резултатите на "катерачите".

Детските игри насочват мозъчните процеси в посока към пространствено ориентиране на горните и долни крайници. Това мобилизира мозъка бързо да "обновява" получената информация, което в крайна сметка се отразява и на работната памет. За разлика от детските любими игри, упражненията по йога са много по-статични и не мобилизират точно онези мозъчни центрове, отговорни за работната памет, изтъкват учените.Добави коментар