Как да надхитрим вирусите

598
Как да надхитрим вирусите

Грипният вирус може да се неутрализира до 30-ия час с лекарства, иска здрав имунитет

Който лепне грип, няма отърване. Три щама ни разболяват – А-„Калифорния”, по-известен като свински, „Тексас” от типа „Виктория” и новоизолираният „Масачузетс”. Независимо кой атакува, картината на болестта е една и съща. Щом вирусът влезе в клетката, си организира охолен живот – размножава се мълниеносно и се “складира”, пише в. Монитор.

Преди още да се прояви с хрема, кашлица и температура, човек е силно заразен. Достатъчно е в рейса да застанем до него и болестта ни е в кърпа вързана. Три вирусни частици са достатъчни, за да ни разболеят, а милиони излитат от устата със 120 километра в час при всяко кихане и кашляне. Ако навън е студено, вирусът остава жизнен поне 15 минути, а когато температурите са над нулата - 15 часа и повече.

Трудно е да го „убием”, независимо кой е „виновният” щам. Противовирусните лекарства не са панацея, особено ако изтървем първите часове и още се чудим дали е грип или просто настинка. Времето за “спешни” мерки е 30 - 48 часа. Ако в този период изпием противовирусното лекарство, можем да спрем или да облечкчим хода на болестта.

Медикаментите обаче не действат еднакво на всички щамове. Така че гаранция няма. Затова е добре да помогнем на организма да надхитри вируса и да парализира размножаването му, за да ограничи пораженията и да скъси боледуването.

Три витамина като три кита крепят имунната система – С, Е и Д

Важно е да се пият антиоксиданти, защото болестта ги изчерпва. Това са витамините Е и С. По време на болест организмът има нужда от големи количества витамин С, а в същото време няма начин сам да го синтезира. 500-1000 мг вит. С помагат при всички вирусни заболявания и особено при грип.

Четете още: Грипна епидения ни удря до седмица

Витаминът стимулира белите кръвни телца – основни „войници” против болестта, а, от друга страна, „работи” като естествен антихистамин. Негови източници са фрешове от цитруси, салати, кисело зеле, чай от шипки. Може да се взема и на таблетки и ампули. Витамин А поддържа естествената влажност на лигавиците и стимулира производството на антитела.

Важен за имунната система е и витамин D, който регулира нивата на калций и фосфор в кръвта. В малки количества организмът го синтезира под въздействие на слънчева светлина. Понеже е мастноразтворим, се задържа в тялото по-дълго, отколкото вит. С. Набавяме си го с млечни продукти, риба, яйца и зелени листни зеленчуци.

От помощ за имунната система, която трябва да „воюва” с вирусите, е микроелементът цинк. Той облекчава симптомите и намалява продължи-телността на грипа. Той има отношение към вътрешноклетъчните реакции, клетъчното деление и клетъчната смърт. Микроелементът мощно подкрепя имунната система и ускорява възстановяването, като стимулира активността на повече от 100 ензима, които са отговорни за нормалното функциониране на много органи и системи в тялото.

Вижте още: 6 основни грешки в кухнята

Ако не го пием на таблетки или като хапчета за смучене, може да разчитаме на храната. Най-богати на ценната съставка са нерафинираните продукти като пшеница, черен хляб, овесени ядки, ечемик, фасул, грах, меласа. Добър източник са жълтъци, краставици, чесън. Най-богати на цинк обаче са мидите - 100 грама от тях осигуряват на организма 30-60 милиграма, докато същото количество гъби например осигурява едва 7-14 мг.

Ехинацеята – тайното оръжие на индианците, и женшенът са важно оръжие и за профилактика, и при лечението на грипа. „Коренът на живота” укрепва имунитета и подсилва жизнените ни сили. Съдържа смоли, алкалоиди, сапонини, глюкозиди и букет от витамини – С, В1, В2, фосфор, манган и желязо.

Ехинацеята влиза в състава на много имуностимулиращи препарати. Продава се и като екстракт. Тя съдържа флавоноиди и полизахариди, които имат противовъзпалително действие. Билката защитава клетките от вирусната инфекция. Има антибактериални и противовъзпалителни свойства. Тя стимулира основните “воини” на имунната защита – лимфоцитите, и намалява шанса на бактериите да поразят организма.

На първо място сред естествените имуностимуланти са прополисът и пчелният прашец. Не им отстъпват по ефективност и другите пчелни продукти – мед и пчелно млечице. Пчелният прашец засилва съпротивителните сили на организма. Той всъщност представлява мъжката полова клетка на растението и е един от най-ценните естествени поливитамини.

Всяко зърно съдържа белтъчини, мазнини, захари, витамини, етерична масла, ензими и хормони, които активизират работата на жлезите с вътрешна секреция. Освен това прашецът е богат на аминокиселини и е източник на ценни минерали като калций, магнезий, манган, желязо, фосфор и други. С него приемаме и изключително пъстра комбинация от витамини - А, С, В1, В3, В6, Р, Н, Е, фолиева и пантотенова киселина.

И не на последно място, а може би в челните редици на противовирусната защита е широко признатият народен лек – чесънът. Той има доказано бактерицидно действие и съдържа много съставки, които укрепват имунитета. Затова се препоръчва и като профилактика по време на грипна епидемия.

Другата препоръка е за джинджифил. Според тибетската медицина коренът има топла енергия, която сгрява и стимулира кръвообращението, като ускорява обмяната на веществата. Затова се препоръчва като профилактика на простудата и на грипа. С лютивичкия си лимонен вкус чаят загрява и бързо преборва хремата, болките и възпаленото гърло. А етеричните масла, които коренът съдържа, са естествени убийци на вирусите на грипа и грипоподобните заболявания. Гингеролните вещества помагат за бързо понижаване на високата температура, като същевременно тонизират и помагат за бързо възстановяване от болестта.Добави коментар