Как да изберем педиатър?

613
Как да изберем педиатър?

Трябва да го направите още през бременността

Ако сте бременна и скоро очаквате вашето детенце да се роди, то вероятно, освен избора на акушер-гинеколог, който да ви помогне при процеса на раждане, ще трябва да изберете и доверен лекар за след раждането - за детето и за всичко свързано около неговото отглеждане поне през първата година.

И не си мислете, че е твърде рано, защото след раждането ще имате твърде много неща, за които да мислите и да се грижите, че и детски лекар да избирате.

Още в болницата ще ви попитат за името на вашия педиатър. Също така той е длъжен да посети дома ви 24 часа след изписването ви, припомня woman.bg.

Как да направите своя избор

Преди всичко може да почерпите от опита на други майки - говорете с приятелки и с хора, на които имате доверие или чиито възгледи за отглеждане на деца съвпадат с вашите, за техните педиатри.

След като вече сте се насочили към определен лекар, е добре да го посетите в кабинета му. Ако имате възможност, го вижте в работна обстановка и чуйте как се отнася с малките си пациенти. Огледайте самото място – топло ли е, удобно ли е да се чака. Добре е кабинетът да не е съвсем болничен – весели картинки и играчки правят посещенията по-приятни.

Не се притеснявайте да питате избрания специалист за всичко, свързано с практиката му, все пак там ще водите своето дете и трябва да знаете кой ще го лекува. Интересувайте се как точно е организирана практиката на педиатъра, може ли да се обаждате по телефона, когато имате притеснения, даже и да е през почивните дни или да отсъства от града. Използва ли хомеопатия, ако държите на това? Приема ли алтернативни методи на лечение?Организационни въпроси

Когато избирате лекар, е важно да уточните и дали работи със НЗОК или прегледите са само платени. Ако е вторият вариант, попитайте дали има възможност за абонамент, например. Освен това понякога лекарите отказват да записват нови пациенти, защото вече са прекалено натоварени.

Добре е да знаете това и да сте го уредили предварително, за да не се окаже, че вие сте си харесали лекаря, но практиката му е пълна и той не може да ви запише. Неприятно е да се случи в последния момент, след като са ви изписали с бебето и да търсите спешно нов вариант.

Къде се намира кабинетът му

Това също е от голямо значение за вашете бъдещо бебе и неговото лечение. Макар в началото да ви се струва маловажно, когато детето вече е налице, ще ви е малко трудно да преминете целия град с него на ръце или пък ако е бебе, ще ви е още по-притеснително. Затова е добре лекарският кабинет да е близо до дома ви.Квалификация

Добре е, ако лекарят е със специалност педиатрия и има опит в работата с деца. Младите специалисти имат предимството, че четат много от новите разработки и използват съвременни методи на лечение, а на страната на по-възрастните стои опитът.

Добре е също да знаете, че трябва да си вземете от районната здравноосигурителна каса по местоживеене (РЗОК) формуляр за първичен избор, да го попълните и да го занесете на избрания от вас лекар. Освен това изборът, макар и важен, не е окончателен. Може да смените лекаря два пъти годишно – през юни или декември.Добави коментар