Как да изберем педиатър?

88
Как да изберем педиатър?

Най-важното - да му имате пълно доверие

Един от най-важните въпроси, които трябва да решите преди раждането на бебето, е изборът на педиатър. Не чакайте появата на бебока - имайте предвид, че лекарят трябва да ви посети вкъщи още в първите 24 часа след прибирането ви от родилния ден.

Преди да запишете детето си, е добре да разпитате приятели и съседи за педиатрите на техните деца. Един от най-честите водещи критерии е практиката му да се намира в близост до дома ви, за да можете да стигнете до там с количката.

Проверете и дали педиатърът приема само деца или и възрастни пациенти. На никого не му е приятно да заведе здравото си дете на профилактичен преглед и да попадне на триметрова опашка от баби, чакащи за рецепта.

Изберете педиатър, на когото можете да имате пълно доверие. Добре е да се срещнете предварително и да поговорите - дали мненията ви за захранването, антибиотиците и хомеотерапията съвпадат. Няма смисъл да избирате лекар, който ще ви препоръча да захраните детето в четвъртия месец, ако вие смятате да направите това в шестия.

Непременно проверете имената, които сте набелязали в интернет. Във форумите майките споделят впечатления и мнения за педиатрите, което може да ви бъде от полза. В големите градове често добрите педиатри са претрупани с работа и не приемат нови пациенти. Потърсете такъв, който ще има възможност да обърне внимание на детето ви, но се уверете, че родителите са доволни от него.

Не забравяйте, че лекарят, който изберете, трябва да бъде на ваша разположение непрекъснато. Попитайте майките дали си вдига мобилния и трудно ли е да го открият извън смяната му.

Документът, който се изисква, е бланка за първоначален избор на педиатър. Можете да я намерите в районната здравна каса. Предава се на лекаря, който сам я придвижва по-нататък. Често самите доктори разполагат с бланките, така че уточнете това предварително.

Срещите с педиатъра на вашето дете ще са веднъж месечно - за профилактичен преглед, докато навърши една година. След това ще трябва да го водите на всеки три месеца, за да се увери лекарят, че детето се развива нормално. Не забравяйте - прегледите на децата се заплащат от Здравната каса и са безплатни за родителите.

Включи се в анкетата на dete.bg и woman.bg и спечели наградиДобави коментар