Как да избегнем настинката по време на почивка?

102
Как да избегнем настинката по време на почивка?

През ваканцията организмът ни се отпуска и идват неразположенията

Често, когато най-после излезем в желаната ваканция, се разболяваме. Според психолозите разболяването може да ни споходи не само заради върлуващ вирус, но и заради прекалената ни преумора през работните дни. В усилието си дълго да издържим на едно напрежение, например на работното място, ние изцяло мобилизираме организма си, както емоционално, така и физически.

„Това изисква много усилия от наша страна, което ние не си позволяваме да усетим чрез някакво неразположение, главоболие, настинка. В момента, в който се отпуснем и всички наши защитни реакции биват освободени, то тогава цялата тази умора ни обхваща на емоционално ниво и може да се прояви като неразположение, настинка, температура, болки в мускулите”, обясни доц. Захарина Савова от Факултета по обществено здраве.

Ефективни правила срещу настинка

Според психолозите е неразумно животът да се разделя само на почивка и работа - два или три пъти в годината. Необходимо е да намираме по-често време за релакс. „Едни по-чести почивки, дори за 2,3 дни през годината, едно разумно натоварване през всичките 12 месеца, спортът и движението да присъства през цялото време”, обясни доц. Савова пред Нова телевизия.

Извън психологията, дори да сме в кондиция, през лятната отпуска можем да се окажем жертва на най-обикновен вирус. „Струпването на големи маси хора на сравнително малка площ, интензивната комуникация между тях, храненето на организирани места, не винаги отговарящи на хигиенните изисквания, е предпоставка за тези вируси”, обясни доктор Ангел Кунчев.

В горещите дни, когато ползваме климатик в колата или вкъщи, разликата между вътрешната и външната температура не бива да надвишава повече от 5-6 градуса. „По-добра лична хигиена, измиване след и преди тоалетна, преди и след хранене, ползването на дезинфектанти, видимо намаляват риска от настинка”, смята д-р Кунчев.Добави коментар