Кафето не води до хипертония

107
Кафето не води до хипертония

Учени опровергаха общоприетото схващане

Консумацията на кафе не увеличава риска от повишаване на кръвното налягане, въпреки битуващото мнение. До този извод стигнаха изследователи от Школата за обществено здравеопазване към Университета на Луизиана в Ню Орлиънс, цитирани от bTV.

Прието е да се смята, че високо артериално налягане, или хипертонията, предизвиква заболявания на сърцето, провокира инсулт и намалява продължителността на живота.

Според изследователите от Ню Орлиънс обаче резултатите не потвърждават, че консумацията на големи количества кафе увеличава шансовете човек да стане хипертоник.

Изследването е обединило данни от 6 предишни проучвания в тази област и обхваща 170 000 души. "Резултатите показват, че при редовна консумация на три чашки кафе на ден рискът от хипертония не е по-голям, отколкото е при пиенето само на една чашка дневно", пише Ливи Чен, един от авторите на изследването.

В същото време учените признават, че се нуждаят от много по-голям обем от данни, за да направят окончателен извод за влиянието на кафето върху кръвното налягане.

Те предупреждават, че от изследването не следва, че не съществува какъвто и да било риск при консумацията на големи количества кафе.Добави коментар