Кафе срещу рак на гърдата

164
Кафе срещу рак на гърдата

Ако пиете по пет и повече чаши на ден

Жените, които пият кафе, се предпазват от агресивна форма на рак на гърдата, установиха шведски учени.

Дамите, които редовно пият горещата напитка, е много по-малко вероятно да развият отрицателен естроген-рецептор рак на гърдата, особено ако пият по пет и повече чаши на ден. Този вид тумори не реагират на повечето лекарства, поради което химиотерапията често остава единствената възможност, посочва БГНЕС.

Учени от Институт Каролинска в Стокхолм установили, че жените, които пият кафе, е по-малко вероятно да се разболеят от рак на гърдата, отколкото дамите, които рядко пият одобрителната напитка. Те анализирали данни на близо 6000 жени, навлезли в менопауза. Тези от тях, които пиели по пет и повече чаши на ден било с 57% по-малко вероятно да се разболеят от рак на гърдата спрямо тези, които пиели по-малко от една чаша на ден.

Учените открили, че кафето намалява леко опасността от всички останали видове рак на гърдата, но тази връзка е незначителна, когато се вземат предвид и други фактори, като възраст и тегло. Предишни изследвания показаха, че кафето намалява опасността от други видове рак, като рак на простатата и на черния дроб.Добави коментар