Кафе срещу Алцхаймер и Паркинсон

76
Кафе срещу Алцхаймер и Паркинсон

В процеса на изпичане кафето изработва веществата фенилиндани, които пречат да се развият болести, като Алцхаймер и Паркинсон

В процеса на изпичане кафето изработва веществата фенилиндани, които пречат да се развият болести, като Алцхаймер и Паркинсон. Това установи канадска научна група от Изследователския институт Крембил и Университета на Торонто.

Изводите на учените са публикувани от портала „Сайънс Дейли“, цитиран от БГНЕС. Авторите са проучили три разновидности на кафето: светло изпечено, а също така тъмно изпечено с кофеин и без.

Оказва се, че двата последни типа пречат за възрастовото намаляване на когнитивните способности, характерно за болестта на Алцхаймер и Паркинсон. Това означава, че не кофеинът оказва положителния ефект, а друго съединение, изработвано при изпичането.

Този оксидант са фенилиндани. Те пречат за образуването на така наречените амилоидни плаки, които усилват деменцията.

Добави коментар