Извънредна имунизация

64
Извънредна имунизация

Срещу полиомиелит

На 20 април Министерството на здравеопазването започва извънредна имунизационна кампания срещу полиомиелит, съобщи bTV. Кампанията е в рамките на Европейската имунизационна седмица и ще продължи до края на май.

Кампанията ще обхване деца, чиито имунизации от 13–месечна до 7-годишна възраст са били пропуснати. Предполага се, че техният брой е около 70 000.

Повечето от тях са от малцинствени етнически групи, като по-големи контингенти има в областите Пазарджик, Пловдив, Варна, Хасково, Бургас, София град, Стара Загора, Сливен, Ловеч. Имунизациите са напълно безплатни за децата.

Извънредната имунизационна кампания се налага заради епидемичен взрив в Таджикистан през миналата година. Той е причинен от внесен див полиомиелитен вирус тип 1, генетично близък до щамовете от провинция Утар Прадеш, Индия.

През тази година четири държави са ендемични, т.е. на тяхна територия дивият полиомиелитен вирус се разпространява от човек на човек - Пакистан, Афганистан, Индия и Нигерия.

Поради близостта на Афганистан с някои засегнати прикавказки държави, рискът от нов внос и разпространение на див полиомиелитен вирус в Европейския континент продължава да е много висок.

Повишеният риск за България е свързан с очакваното ниско имунизационно покритие срещу полиомиелит сред определени етнически групи, по подобие на това срещу морбили.Коментари

Коментар: 3

1zqjif'"(){}:/1zqjif;9

Коментар: 2
1zqjif'"(){}:/1zqjif;9

Коментар: 1

  • 1

Добави коментар