Изследват без пари за гените на Джоли

90
Изследват без пари за гените на Джоли

Българките ще проверяват гърдите си за рак

200 българки ще могат да се изследват безплатно дали носят гените, които предизвикват рак на гърдата. Заради тях американската звезда Анджелина Джоли реши да премахне гърдите си. Изследването у нас ще се прави в Центъра по молекулна медицина към Медицинския университет в София. Той се намира в университетската болница "Майчин дом". За да се изследват, жените само трябва да дойдат при нас, каза проф. Иво Кременски, национален консултант по медицинска генетика.

Безплатните изследвания са част от проект на образователното министерство. Досега по него специалистите са изследвали 300 българки, чиито майки или сестри са имали рак на гърдата. При около 20% от тях съществува риск да се отключи болестта, заяви проф. Кременски.

За да станат достъпни по всяко време, изследванията трябва да се поемат от касата. Те ще струват около 450 лв., което е 4 пъти по-малко от цената им в ЕС. Освен това трябва да се приеме медицински стандарт по генетика, каза проф. Кременски.

Общо 30 са гените, които могат да доведат до рак на гърдата. Два от тях обаче - БРАК1 и БРАК2, са най-опасни. Те се предават с половите клетки и затова се унаследяват, обясни проф. Кременски. Точно тези гени е изследвала и Анджелина Джоли, за да разбере, че има висок риск от развиване на болестта.

Най-честата мутация на БРАК1 и БРАК2 у нас е така наречената славянска. Тя се среща най-много в Русия, Украйна и Полша, каза проф. Кременски, цитиран от вестник "Стандарт". В Турция обаче засега не е открита.Добави коментар