Изборът на екип - законен

31
Изборът на екип - законен

Министър и омбудсман спорят по въпроса

Няма нищо незаконно да се плаща за избор на екип в болниците. Така здравният министър Стефан Константинов отговори на обвиненията на омбудсмана Константин Пенчев. Според обществения защитник таксата за избор на лекуващ лекар е в противоречие на закона за здравето.

В писмо до министър-председателя омбудсманът алармира, че плащането за избора на екип в болниците е нерегламентирано, защото по закон пациентите имат право да избират къде да се лекуват. Според здравния министър Стефан Константинов обаче омбудсманът се е объркал в четенето на законите.

Пациентски организации също се обявиха против отпадането на таксата за избор на екип. Те обаче поискаха лекарите да поемат по-голяма отговорност за пациентите, които са ги избрали и са платили за това, съобщи ТВ7. Според тях правилата трябва да се променят така, че болните да получават по-подробна информация за избраните от тях медици.

Таксата за избор на екип се въведе, за да се сложи край на плащанията под масата в лечебните заведения. Преди нововъведението някои медици вземаха хиляди левове от пациентите, съобразно таксите в лечебните заведения, които те сами си определяха без таван.Добави коментар