Искат нови задължителни ваксини

256
Искат нови задължителни ваксини

Сред тях да са за менингит и варицела

Лични лекари, педиатри и експерти предлагат редица промени за подобряване на държавната програма за задължителна ваксинопрофилактика. Сред тях са включването на повече ваксини в задължителния календар, по-добра организация на търговете за ваксини, за да няма липси, както през последните години, и въвеждането на по-строг контрол върху изпълнението на задължителните имунизации.

Според експертите трябва да се обмисли разширяване на имунизационния календар с ваксини срещу менингит тип Б и варицела. Те настояват да се помисли и за въвеждане на други национални програми за профилактика на ваксинопредотвратими заболявания - ротавирусни инфекции, сезонен грип – за рисковите групи, хепатит.

Според експертите трябва да се премине от "кампанийност" към "постоянно информиране" за ползите от имунизацията, безопасността на ваксините, както и нежеланите последици от отказа да бъдат приложени. Специалистите са на мнение, че държавните институции трябва да въведат по-сериозен контрол и санкции върху тези, които отказват прилагането на ваксини от задължителния имунизационен календар, при липса на противопоказания, и по този начин излагат на повишен риска останалата част от населението. Сега има предвидени в закона глоби за родители, но те не се налагат.

Лекарите предлагат за постъпване в училище също да се изисква наличието на задължителните имунизации, каквото условие в момента има за яслите и детските градини, пише вестник "Стандарт".Експертите предлагат още да се улесни и опрости начина на заявяване и доставка на ваксините от и до медицинските специалисти. За да се избегнат евентуални бъдещи проблеми с осигуряване на достатъчен брой ваксини, в условията на непрекъснато променяща се среда по отношение на производството и доставките на ваксини в световен мащаб, са необходими промени в начина на планиране и провеждане на търговете за доставка на ваксини.

Добре е те да бъдат реализирани поне една календарна година по-рано от изисквания момент за доставка, препоръчват експертите. Те предлагат също регистриране на трайно пребиваващите извън страната деца, които по обективни причини не могат да бъдат обхванати. В противен случай, те генерират немалък дял неимунизирани, което води до отчитане на намален ваксинационен обхват.

"Последните няколко години нееднократно бяха променяни кодовете на имунизациите. Вследствие на което, в момента, софтуерите не се справят с извеждането на имунния статус на децата претърпели тези метаморфози на кодировки на имунизациите. Извлеченията за имунизационния статус на децата се правят на ръка, което е изключително трудоемко. В резултат на това служителите на РЗИ не могат да проследяват коректно имунния статус на децата, което води до неточности в статистиката за процента на имунизираните.

С цел подобряване на отчетността, оптимизиране на статистическите данни и коректното електронно извлечение на имунен статус, е необходимо да не се променят досега съществуващите кодове на имунизациите, а новите ваксини да се включат с нови различни от досегашните кодове", посочват личните лекари. Те също така искат да се повиши в пъти възнаграждението, което изпълнителите на медицинска помощ получават за ваксинациите.Коментари

Коментар: 1
ВАКСИНИ

НЕЩО ЗА ЖИВАКА ВЪВ ВАКСИНИТЕ ДА НАПИШЕТЕ ДАЛИ Е ПОЛЕЗЕН


  • 1

Добави коментар