Инфекциите на ушите

113
Инфекциите на ушите

Вкусовата сетивност на децата с отит намалява

Децата с хроничен отит са склонни да наддадат на тегло заради по-слабо развити вкусови възприятия, отколкото техните връстници, откриват корейски изследователи.

Това не е първият път, когато учените описват тази зависимост, но все още няма тълкуване, което да я обяснява. Интригуваща хипотеза е, че ушните инфекции увреждат нервите, отговарящи за вкусовите сигнали към мозъка. В следствие на нарушението децата консумират повече храна.

Специалисти алармират, че така рискът от разрастване на затлъстяването сред децата, което достигна епидемични размери в много части на света, става още по-висок.

За целите на изследването д-р Ил Хо Шин от Университета Кюнг Хи в Сеул и негови колеги сравняват вкусовите сетива на 42 малки деца с хронични инфекции на средното ухо и 42 здрави. Участниците са на възраст 3-7 години.

Учените откриват, че децата с ушни инфекции са с по-високо тегло, с индекс на телесна маса 20,6, в сравнение с 17,7 при останалите.

Става ясно и че при децата с отит усещанията за захар и сол, също са нарушени. От друга страна, не се открива разлика в праговете за горчиво-кисел вкус.
 Добави коментар