Имунизациите по-добре следобед

49
Имунизациите по-добре следобед

Понасяло се по-леко от бебетата

Ваксинирането в следобедните часове се понася по-леко от кърмачетата, твърди екип от Калифорнийския университет, в Сан Франциско, САЩ. Твърдението им се основава на проведено проучване за непосредствените ефекти след имунизирането при бебетата и доколко използването на парацетамол при тях облекчава състоянието им, се пише в сп. Pediatrics.

Обикновено парацетамолът се назначава от лекаря след провеждане на ваксината в случай на повишаване на телесната температура и видим дискомфорт при детето. По думите на ръководителя на проучването д-р Линда Франк, сънят играе важна роля за изграждането на бърз и адекватен отговор от страна на организма за изграждането на имунитет срещу съответния агент на ваксината.

Резултатите от изследването обаче не показват подобряване на състоянието от даването на парацетамол при бебетата повече, отколкото от други методи за успокояването им, отбелязва novini.bg. Смисъл от медикамента има само като температуропонижаващо средство, категорични са лекарите.

В проучването са включени 70 бебета, които преминават през съответното за възрастта им имунизиране според одобрения календар на страната, срещу пневмококи, дифтерия, тетанус, коклюш, хемофилус инфлуенце тип В, полиомиелит и хепатит В.

На 25 от бебета им е даден парацетамол преди ваксинирането, друга по-голяма част го получават по време или след това с цел овладяване повишаването на телесната температура като реакция на организма след имунизацията.

Всичките са проследявани за продължителността и качеството на съня след ваксинирането. Бебетата, имунизирани след 13.30 ч., спят средно с час и половина повече, в сравнение с останалите, като приемът на парацетамол не оказва влияние на продължителността на съня, твърдят медиците.Добави коментар