Имаме само 20 детски хирурзи

60
Имаме само 20 детски хирурзи

Голяма част от медиците не получават достойно възнаграждение за труда си

В страната има само 20 детски хирурзи. Броят на неонатолозите, на детските психиатри, на общопрактикуващи лекари намалява в цялата страна. 90 на сто от заминаващите за чужбина са 90 на сто от новозавършилите лекари. Това каза заместник-председателят на Българския лекарски Галинка Павлова, която участва в конференция, посветена на здравеопазването.

Голяма част от медиците не получават достойно възнаграждение за труда си, липсват условия за кариера, въпреки новите нормативни промени, липсват ясни правила за финансиране на лечебните заведения, което поражда съмнения за разпределението на бюджетите на лечебните заведения, допълни тя.

Проблем с кадровото обезпечаване на системата на здравеопазването има и сред съсловието но медицинските сестри, акушерките и лаборантите, добави Павлова, цитирана от БТА.

Според съсловната организация държавата трябва да разработи политика за осигуряване на кадри, а не Националната здравна карта да е рестриктивен документ. Липсата на ясни правила настройват лекарите един срещу друг, изразява тревогата си Павлова.

БЛС настоява за здравеопазване да се отделят не 4 на сто, а 7-8 на сто от Брутния вътрешен продукт, а средствата за извънболнична помощ и профилактика да се увеличат, за да се облекчи системата на болничната помощ.Добави коментар