Има шанс да избегнем епидемия от морбили

224
Има шанс да избегнем епидемия от морбили

Ваксина за морбили се прави на два пъти

Има шанс да не се развие голяма епидемия от морбили, ако са направени изпреварващите мерки, които разпоредиха от самото начало от Министерство на здравеопазването - да се издирят деца, които не са ваксинирани, без значение от това на каква възраст са, и да им се направят липсващите ваксинации. Това каза д-р Надежда Владимирова от Националния център по заразни и паразитни болести пред БГНЕС.

Д-р Владимирова припомни за епидемията от морбили от 2009 – 2010 г. у нас, когато бяха заразени над 24 000 души и бяха засегнати всички области в страната. Седем години по-късно, през март 2017 г., е регистриран първи случай, а по данни от преди няколко дни заразените са 53 само в Пловдив. Дали настоящата зараза ще отшуми за няколко месеца и епидемията няма да достигне до размерите, които бяха през 2010 г., никой не може да каже.

„Истината е, че благодарение на опита, който имаше през 2009 – 2010 г., колегите от МЗ веднага напомниха, информираха останалите колеги в областите, че трябва да се направи претърсване на децата, които не са ваксинирани и веднага да се предприеме ваксинация. Ваксина е осигурена, т.е. ако това нещо е направено своевременно, имаме много голям шанс да не се развие такава епидемия и всъщност да остане ограничен епидемичен взрив само в Пловдив”, каза д-р Владимирова.

Ваксина за морбили се прави на два пъти. Веднъж когато детето е на 13 месеца и веднъж, когато е на 12 години. Но ваксина за морбили може да се направи независимо от възрастта. Всъщност всеки един човек, ако иска, може да провери имунитета си и дали е ваксиниран. Правят се изследвания на антителата, т.е. установява се защитният титър. Такава проверка може да се направи в Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ), където е Националната референтна лаборатория за рубеола, морбили и паронтит.

Но изследвания могат да се правят и в други лаборатории. За да се елиминира болестта, специалистът каза, че имунизационният обхват трябва да бъде повече от 95%, т.е. толкова процента от населението трябва има защита. Спадането под тези проценти, или под 90%, води до това, че постепенно с годините ще се натрупват неимунизирани хора и така в период от 5 години, например, ако не се ваксинират 3000 души, на петата ще са 15 000 незащитени. Това са хора, които специалистите могат да оприличат на един вид „горивен материал”, защото ако дойде човек със зараза, тя ще пламне сред незащитените.

За да не се достигат размери на зараза като тези от преди седем години, е необходимо при всички положения да има ограничения на контактите. „Знаете, че има карантиниране на случаите, проследяват се контактите, така че се вземат всички противоепедимични мерки – комплекс от тях, свързани основно с оценяване на имунизационния статус на най-близките контактни и ограничаване на контактите с друго население”, обясни д-р Надежда Владимирова.

Тя изнесе лекция на тема: "Ваксинопрофилактика и ваксинопредотвратими болести" на първата за годината кръгла маса, организирана от ФОНДАЦИЯ МОСТ – Медии, Общество, Семейство, Традиции. Тя се проведе в Плевен и в нея участва и кметът на града Георг Спартански.Коментари

Коментар: 2

При епидемията през 2009 г. да споменат колко от заразените бяха ваксинирани или са забравили.

Коментар: 1

  • 1

Добави коментар