Има ли епидемия от вирусен менингит?

164
Има ли епидемия от вирусен менингит?

Нови 25 случая в страната

Наблюдава се драстично увеличение с до 20-30% на случаите на вирусен менингит, в сравнение със същия период на миналата година. Имаме ли основание да се притесняваме и как може да се предпазим?

Това е заболяване, което през последните 20 г. се следи сериозно в България, обясни началникът на отдел "Заразни болести" към здравното министерство д-р Радосвета Филипова. Август и септември са месеците, през които тези вируси най-много се размножават, припомни тя.

През последната седмица са регистрирани 25 случая, като най-засегнати са в Пловдив и Стара Загора. Няма заразени от детски градини, училища и други организирани колективи, добави тя, цитирана от ТВ7.Най-често боледуват децата, защото менингитът се предава по контактен път и чрез мръсни ръце. Срещу тази група на ентеровирусите няма ваксина, припомни д-р Филипова.

Около 75% от заразените с менингит дори и не разбират, че са болни. Основните симптоми са висока температура, кашлица, хрема, чести обриви и мускулни болки, не напразно болестта е известна и като летен грип. Тежките форми на болестта се проявяват чрез силно главоболие, светобоязън и ригидност на врата, поясни Филипова.

Единствената профилактична мярка е личната хигиена. При малките деца всяко прегряване и обезводняване може да доведе до подобни заболявания, затова д-р Филипова посъветва да избягваме събирането с потенциални болни.Добави коментар