Игри срещу късогледство

105
Игри срещу късогледство

В най-тежката си форма болестта може да доведе до слепота

Децата трябва да бъдат насърчавани да играят навън, за да предотвратят появата на късогледство, предупреждават експерти, цитирани от в. "Дейли Мейл".

В най-тежката си форма заболяването, известно като миопия, което кара далечните предмети да изглеждат размазани, може да доведе до слепота. Докато случаите на късогледство се увеличават, експертите предупредиха, че е забелязва бум в случаите на "тежка миопия". Проучването показа, че честотата на случаите е най-висока в страни, където има интензивен образователен режим, който принуждава децата да прекарват голяма част от времето си на закрито.

"Забелязваме увеличение в броя на случаите на тежко късогледство, което е по-проблемния вариант", заяви професор Катрин Роуз, ръководител на катедрата по ортоптика към Университета по технология в Сидни. Тя допълни, че външните фактори играят огромна роля при развитието на късогледството.

Вижте още: Сляпа родилка видя бебето си

"Хората мислеха, че миопията е генетично предопределена, от светкавичните промени става ясно, че не е генетично, а заради външни фактори. Тя отбелязва, че в страните с интензивен режим на образование, което води до това, че децата прекарват по-малко време на открито, случаите на късогледство са повече.

Проучван сравни китайските деца в Сидни с тези в Сингапур установи, че тези, живеещи в Австралия имат по-малко очни проблеми. Случаите на миопия след китайчетата в Сидни са 3 % в сравнение с 29% в Сингапур. В Австралия децата прекарват 13 часа седмично навън, докато в Сингапур те са навън само около 3 часа.

"Късогледството няма нищо общо с националноста, а е изцяло свързана с начина на живот", коментира професор Роуз. Препоръчително е децата под 6-годишна възраст да прекарват поне 10 часа седмично на открито, за да се предпазят от миопията.Добави коментар