Идват тропически болести

71
Идват тропически болести

Заради промяната на климата

Промените в климата водят и до промени в разпространението на болести. От Европейския център за контрол на заболяванията предупреждават за случаи на малария в Гърция, Турция и Русия.

Затоплянето на климата - дори и с половин градус средно годишно, разпространява все повече тропически болести на север. В Гърция през тази година са регистрирани десетки случаи на малария, която се причинява след ухапване от комар.

Имало е и заразени със западнонилски енцефалит, който също се предава от това насекомо, съобщи bTV.„Знаете поговорката „Щом при съседа гори къщата, има опасност и за нашата”, така че от тази гледна точка, особено в районите, които са по-застрашени, имаме предвид Благоевградско, Бургаско, Хасковско, Ямбол - заостряме вниманието на колегите”, заяви д-р Ангел Кунчев - национален здравен инспектор.

В системата на здравните инспекции има и специализирани лаборатории, които се занимават с изследване на насекомите, които са възможни преносители на зарази.

И докато тропическите болести могат да не стигнат до България, със сигурност можем да очакваме грип. В Националния център по заразни и паразитни болести вече отчитат увеличаване на случаите на инфекция на дихателните пътища, а вече и първите заразени с грип.

Очакванията на експертите са за епидемия в края на тази или началото на следващата година. Все още не е късно да се ваксинирате, защото тя не е започнала. На грипната ваксина са достатъчни две до три седмици за изработване на много добър имунитет.Коментари

Коментар: 1

За болестите и климата е много вярно. Знаете ли, че внучето ми вече го лекуваха от две бактериални инфекции, а едно време ние и не сме чували за такива?


  • 1

Добави коментар